Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Referendum kvůli kravínu skončilo patem: 84 pro, 84 proti. Remíza na záměru nic nezmění, vzkázala firma DS Agro Libštát

06. 10. 2019 | 10:10

AKTUALIZOVÁNO: Patem skončilo místní referendum v Bělé u Staré Paky na Semilsku k výstavbě velkokapacitního kravína za 100 milionů korun. Pro i proti hlasovalo v sobotu po 84 voličích, účast byla 76,4 procenta. Referendum je platné, bez výsledku a není pro zastupitelstvo závazné, uvedla obec na svém webu.

krávyNews
ilustrační foto

Výsledek referenda by byl pro zastupitele závazný, pokud by pro něj hlasovala nadpoloviční většina hlasujících a současně alespoň 25 procent oprávněných voličů. Podmínka platnosti referenda o minimální 35procentní účasti byla splněna. V obci s 270 obyvateli mohlo hlasovat až 220 lidí, svého práva využilo 168 z nich. Projekt velkokapacitního kravína pro 484 krav a 100 telat se připravuje několik let. V referendu obyvatelé odpovídali na otázku, zda má obecní zastupitelstvo dát souhlas v územním a stavebním řízení k umístění a stavbě kravína.

Nový kravín chce vybudovat společnost DS Agro Libštát, začít stavět chce na jaře příštího roku a stavbu dokončit do roku 2023. Na výšku by měl mít kravín maximálně 15 metrů, na délku přes 150 metrů a na šířku skoro 53 metrů. Nový kravín by měl nahradit tři zastaralé, které zemědělský podnik provozuje v Libštátě, Košťálově a Svojku.

Proti vzniku kravína v Bělé vznikla petice, kterou podepsalo zhruba 100 lidí. Obavy měli zejména ze zesílení dopravního provozu přes vesnici. Podle jednatele agrární společnosti Josefa Chuchlíka bude nárůst dopravy minimální. "V objemu zhruba 0,7 nákladního auta na den. K ničení silnic to určitě nepovede. Navíc hodláme pokračovat v praxi, kdy se obecní silnice opravují za použití naší techniky a obec hradí pouze materiál. Zároveň pomůžeme vybudovat 14 vyhýbacích zálivů na trase z Libštátu," řekl již dříve ČTK Chuchlík. Zbytečné jsou podle něj i obavy ze zápachu či z rozšiřování současného zemědělského areálu v Bělé. Pokud nebude moci agrární firma kravín v Bělé postavit, s chovem krav pro mléko skončí. Je pro ní ztrátová.

čtk

Tisková zpráva Společnosti DS Agro Libštát : Remíza v referendu na projektu kravína nic nemění

 Referendum v Bělé u Staré Paky na Semilsku o výstavbě velkokapacitního kravína skončilo přesnou remízou. Společnost DS Agro Libštát vnímá výsledek tak, že se odpůrcům kravína projekt zastavit nepodařilo. „Referendum na projektu kravína nic nezměnilo. Samozřejmě bych byl radši za širší podporu. Nemůžeme se ale zavděčit všem. Vzhledem k předchozímu pozitivnímu stanovisku obce počítáme s tím, že projekt pokračuje dál. Všem lidem, co nás podpořili, děkuji,“ řekl po referendu jednatel DS Agro Libštát Josef Chuchlík.

Do volební místnosti přišlo 168 lidí, tedy 76,4 % všech oprávněných voličů, kterých je v obci 220. Na otázku „Má obecní zastupitelstvo dát souhlas v územním a stavebním řízení k umístění a provedení stavby kravína v lokalitě VA 205 v k.ú. Bělá u Staré Paky?“ odpovědělo 84 občanů ANO a 84 občanů NE. „Vždy se snažím vidět na všem to lepší. Volební účast byla skvělá. Vyšší než v posledních parlamentních, komunálních i krajských volbách. Jsem rád, že se snad i díky naší snaze podařilo mezi místními vyvolat velký občanský zájem,“ komentuje volební účast Josef Chuchlík. Referendum platí, protože k urnám dorazilo více než 35 % oprávněných voličů. Na svých webových stránkách obec uvedla, že referendum je platné, bez výsledku a není pro zastupitelstvo závazné. „Obecní zastupitelstvo v červnu 2019 projekt stavby kravína posvětilo. Stavební řízení běží a výsledek referenda v podobě remízy na celém procesu z našeho pohledu nic nemění. Chtěl bych poděkovat všem, kteří k referendu přišli a samozřejmě zejména těm, kteří nás podpořili,“ říká jednatel DS Agro Libštát Josef Chuchlík.

Osobní setkání s občany Bělé

Petici za konání referenda podepsalo více než 100 občanů. „Je zcela evidentní, že se nám podařilo některým lidem vysvětlit, že není potřeba se kravína bát,“ doplňuje Chuchlík. V průběhu uplynulého měsíce se jednatel DS Agro Libštát pokusil osobně obejít všechny občany v obci. Návštěvou se snažil především rozptýlit obavy některých místních lidí z nárůstu dopravy, ničení silnic, zápachu nebo z přílišného zvětšování areálu družstva. „Nárůst dopravy bude pouze minimální v objemu zhruba 0,7 nákladního auta na den. K ničení silnic to určitě nepovede. Navíc hodláme pokračovat v praxi, kdy se obecní silnice opravují za použití naší techniky a obec hradí pouze materiál. Zároveň pomůžeme vybudovat 14 vyhýbacích zálivů na trase z Libštátu. Obavy ze zápachu jsou také zbytečné, protože studie potvrzují, že díky přestěhování kravína dál od centra obce a využití moderních technologií se případný zápach rezidenčním částem obce vyhne. Areál se určitě rozšiřovat nebude, protože část starého kravína se už zbourala a odstranění odchovny mladého dobytka je v plánu. Navíc se z pozice investora zavazujeme přenechat za výhodných podmínek část areálu družstva obci a souběžně se zprovozněním nového kravína ukončit provoz peletkárny, který některé obyvatele obce rušil," vypočítal hlavní argumenty Josef Chuchlík. Cílem kampaně je i vysvětlení pozitivních dopadů výstavby na celou obec.

Mezi benefity patří například odklízení sněhu v obci pouze za režijní ceny, disponibilní těžká technika družstva pro případ krizových stavů jako jsou povodně, sponzorský dar na výstavbu cyklostezky ve výši 1 milion korun nebo třeba možnost koupit si přímo v kravínu čerstvé mléko. K dodržení podmínek výstavby kravína se investor již zavázal v memorandu podepsaném zástupci obce i investora v červnu letošního roku.

„Jsme přesvědčeni, že krávy a zemědělská prvovýroba k našemu kraji patřila, patří a vždy patřit bude. Napomáhá k zachování krajiny tak, jak ji známe. Nízká výkupní cena mléka zvyšuje nároky na efektivitu výroby. Efektivní jsme schopni být, pouze když centralizujeme dobytek na jedno místo, kde bude mít díky moderním technologiím také mnohem lepší péči a komfort. Pokud chceme od krav více kvalitního mléka, musejí se u nás mít dobře. Toto nelze nijak ošidit. Ruku v ruce s efektivitou jde také ekologie, například budeme umět využít teplo vzniklé při ochlazování nadojeného mléka," vysvětlil Josef Chuchlík. Mimo osobních návštěv v domech obyvatel Bělé zorganizoval investor v pondělí 30. září veřejnou diskusi v obecním sále, které se zúčastnilo více než 60 občanů.

Moderní technologie a ekologický přístup

Nový kravín má měřit včetně zázemí a dojírny 151,48 m na délku a 52,59 m na šířku. Jeho výška bude v nejvyšším bodě 15 metrů. Zahájení stavby, která by měla trvat 2-3 roky, je naplánováno na jaro 2020. Hodnota investice se pohybuje kolem 100 milionů korun. Použité technologie snižují emise čpavku i riziko ohrožení povrchových vod. Projekt počítá s použitím bezpečného media pro chlazení mléka i ekologických mycích a desinfekčních prostředků. Chovatelé také dostanou možnost ke snížení dávek antibiotik a hormonů. Souběžně se zahájením provozu nového kravína by se měl zrušit provoz kravínů v Libštátu, Košťálově a Svojku.