Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstrukce Muzea Českého ráje v Turnově by měla skončit do konce dubna. Bude stát 25,5 milionu korun

24. 01. 2023 | 5:00

Do konce dubna by měla skončit několikaletá oprava sousední budovy krajského muzea v Turnově, kam se bude rozšiřovat. Renovace třípodlažního domu prováděná ve třech etapách bude stát zhruba 25,5 milionu korun. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí krajského úřadu Anna Vašková.

turnov muzeum expoziceturnov5
Muzeum Turnov, expozice horolezectví, foto: Artur Irma

Památkově chráněný dům ve Skálově ulici s číslem popisným 72 sousedí s hlavní budovou Muzea Českého ráje. Liberecký kraj budovu zakoupil pro svoji příspěvkovou organizaci před několika lety a platí i většinu nákladů na její rekonstrukci.

Muzeum Turnov, foto: LK"Muzeum Českého ráje se v posledních letech proměňuje v moderní muzejní stánek a otevírá se mnohem více návštěvníkům všech věkových kategorií. Rekonstrukce této budovy bude znamenat, že dáváme muzeu další rozměr. Mimo nové expozice vznikne také sál, ve kterém budou probíhat besedy a nejrůznější akce," uvedla krajská náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

Muzeum Turnov, foto: Artur IrmaMuzeum další budovu potřebuje, protože před několika lety přišlo kvůli vybudování přístavby s expozicí horolezectví o řadu provozních místností - přednáškový sál, údržbářskou dílnu i sklady. Ty budou právě v domě číslo 72. Muzeum tam přemístí i expozici mineralogie a konzervátorské dílny, které má v nevyhovujících prostorech. Část opravené budovy bude sloužit jako archiv. Vznikne tam také výstavní sál se stálou expozicí děl fotografa a horolezce Viléma Heckela, který tragicky zahynul s dalšími českými horolezci při zemětřesení 31. května 1970 pod Huascaránem v Peru.

Muzeum Turnov, expozice horolezectví, foto: Artur IrmaRekonstrukce domu byla rozdělená do několika let a etap. Opravená je střecha, odvodněný sklep, zpevněné stropy a staticky zajištěné nosné konstrukce. Dům bude mít také nové či opravené rozvody elektřiny, plynu, klimatizace či topení, omítky, podlahy i stropy. Po skončení stavebních prací na konci dubna bude potřeba dům ještě dovybavit. Některé části domu by muzeum chtělo pro veřejnost zpřístupnit ještě během letošního roku. "S velkým otevřením domu se počítá na sezonu 2024," řekl již dříve ČTK ředitel muzea Jan Prostředník.

čtk