Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstrukce nástupišť za 173 milionů korun je koordinována s výstavbou autobusového terminálu 

19. 03. 2023 | 12:20

První březnové úterý byla v prostoru železniční stanice Semily oficiálně zahájena rekonstrukce nástupišť. Slavnostního poklepání na kolejnici se zúčastnili ministr dopravy Martin Kupka, generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda, hejtman Libereckého kraje Martin Půta, starostka Semil Lena Mlejnková a oba místostarostové David Pražák a Tomáš Sábl.

SMnadrazí1
Foto z FB Liberecký kraj

Rekonstrukce nástupišť za zhruba 173 milionů korun je koordinována s výstavbou autobusového terminálu v přednádražním prostoru, který by měl být dokončen v roce 2024.

Přípravné stavební práce ve stanici odstartovaly již v prosinci minulého roku, stavba by měla být dle harmonogramu dokončena letos na podzim. V rámci stavby bude obnovena 4. staniční kolej, u níž vyroste nové nástupiště, zároveň proběhne obnova 2. a 1. staniční koleje. Nástupiště, které nově vznikne u 1. koleje, by mělo plynně navázat na plánovaný autobusový terminál. Obě nástupiště bude spojovat nový podchod v místě toho původního a vybudován bude také nový orientační a informační systém. Stávající odstavné koleje pro nákladní dopravu budou sneseny, nákladní doprava se pak přesune do severní části stanice, kde se položí i nová kolej.

Bc. Lena Mlejnková, starostka města Semily: "Rekonstrukce nástupišť, jenž proběhne v letošním roce, je důležitým prvním krokem v postupné proměně Podmoklic, která v následujících letech Semilanům přinese nejenom společný dopravní terminál pro autobusovou i vlakovou dopravu, plánovaný průtah městem, ale i možnost vybudování pěti bytových domů vč. podzemních parkovišť na místě stávajícího autobusového nádraží."

SM/Renata Coufalová