Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstrukce silnice z Podbozkova do Cimbálu na Semilsku bude asi o čtvrtinu levnější než se čekalo

23. 11. 2019 | 8:51

Rekonstrukce zhruba dvoukilometrové silnice z Podbozkova do Cimbálu na Semilsku bude asi o čtvrtinu levnější, než projektanti původně odhadovali. Silnice vede náročným terénem a má řadu propustků a opěrných zdí, které je nutné opravit. Původní odhad nákladů proto přesáhl 138 milionů korun bez DPH. Na zakázku přišly čtyři nabídky, tři z nich jsou v ceně kolem 100 milionů, řekl dnes ČTK ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička.

Kvůli vysoké ceně projekt kritizovali zejména opoziční zastupitelé. Komunikace ale podle hejtmanova náměstka Jana Svitáka (Starostové pro Liberecký kraj) opravu potřebuje. Silnice 288 v úseku Podbozkov - Cimbál je hlavní přístupovou komunikací ze Semil pro obce Bozkov a Jesenný. Jde navíc o turisticky důležitou trasu, po níž míří návštěvníci do Bozkovských jeskyní. Zároveň tvoří alternativu k silnici ze Semil do Železného Brodu.

Na projekt získal kraj dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Podmínkou dotace bylo vypsání výběrového řízení podle takzvané Žluté knihy FIDIC (FIDIC the Yellow Book) formou "Vyprojektuj a postav". Podobný systém, kdy dodavatel zajistí projektovou dokumentaci i realizaci, už používá kraj u demolic v Ralsku, u stavby silnic jde ale o pilotní projekt. "Tento systém se používá u technicky složitých rekonstrukcí. Tam, kde v průběhu stavby dochází k nějakým změnám, umožňuje rychle reagovat. Chtěli bychom to využít i u dalších akcí," dodal Sviták.

Obnova silnice z Podbozkova na Cimbál patří k nejnákladnějším projektům kraje. Podle Svitáka by měla přispět ke zvýšení bezpečnosti provozu a zmírnit náročnost údržby. "Součástí opravy bude i rozšíření silnice a podchycení okolních svahů," řekl. Kraj uvažuje o přeřazení silnice mezi komunikace třetí třídy. "Hlavně v lesních úsecích odpovídá svým charakterem spíše silnici třetí třídy," dodal Sviták. S přípravou stavby by se podle něj mohlo začít ještě letos kácením stromů kolem silnice. Samotné stavební práce začnou příští jaro.

čtk