Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstruovanou silnici z Podbozkova do Cimbálu na zimu otevřou. Soutěž cenu díla snížila ze 138 na 104 milionů 

08. 12. 2020 | 11:36

Rekonstruovanou silnici z Podbozkova do Cimbálu na Semilsku na zimu pro dopravu otevřou. Kvůli náročnému terénu a rozsahu prací je krajská komunikace druhé třídy od dubna pro veškerou dopravu uzavřená, a motoristé musí po objízdných trasách. Od čtvrtka bude znovu průjezdná, hotová je zhruba ze tří čtvrtin, stavbaři se tam znovu vrátí na jaře, řekl dnes ČTK ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička.

silnice lk léto IMG 0406
ilustrační foto

Silnice 288 v úseku Podbozkov - Cimbál je hlavní přístupovou komunikací ze Semil pro obce Bozkov a Jesenný. Jde navíc o turisticky důležitou trasu, po níž míří návštěvníci do Bozkovských jeskyní. Zároveň tvoří alternativu k silnici ze Semil do Železného Brodu. Rekonstrukce je velmi obtížná, silnice vede náročným terénem a má řadu propustků a opěrných zdí, které je nutné opravit. "Silnice vede do strmého svahu, proto se podél pravé strany budují vysoké zárubní zdi," doplnil náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Na projekt získal Liberecký kraj dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Podmínkou bylo vypsání výběrového řízení podle takzvané Žluté knihy FIDIC (FIDIC the Yellow Book) formou "Vyprojektuj a postav". Podobný systém, kdy dodavatel zajistí projektovou dokumentaci i realizaci, už používá kraj u demolic v Ralsku, u stavby silnic jde ale v kraji o pilotní projekt. "Tento systém se používá u technicky složitých rekonstrukcí. Tam, kde v průběhu stavby dochází k nějakým změnám, umožňuje rychle reagovat," řekl Sviták.

Původní odhad nákladů přesáhl 138 milionů korun bez DPH, díky soutěži se cena výrazně snížila na 104 milionů korun bez DPH. Ušetřené peníze z dotace využil Liberecký kraj k přestavbě nepřehledné křižovatky Ostrý roh v Jablonci nad Nisou na kruhový objezd. Zatímco křižovatka už je od 21. října hotová, práce na silnici z Podbozkova do Cimbálu, skončí až v polovině příštího roku. "Záležet bude na tom, kdy klimatické podmínky dovolí práce obnovit," dodal Růžička.

čtk