Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Revitalizace městského náhonu v Semilech míří do finále soutěže #jaknaklima. Hlasovat můžete ještě měsíc

18. 09. 2021 | 10:05

Finalisté soutěže Adapterra Awards o nejlepší adaptační opatření na změnu klimatu se utkají o hlasy veřejnosti. Z osmnácti inspirativních projektů můžou lidé vybírat už jen měsíc, anketa o Cenu sympatie končí 15. října. Mezi nejlepší nápady se za Liberecko probojoval i projekt Revitalizace městského náhonu u parku Ostrov. V soutěži od Nadace Partnerství veřejnost vybírá až dva české projekty a jeden rakouský.

semily náhon 210629 14 semily 05 2500px-(1)
Foto: Vojta Herout, www.nafotime.cz, zdroj: www.adapterraawards.cz

Revitalizace městského náhonu u parku Ostrov v Semilech přinesla lokalitě dlouho potřebné oživení. Park Ostrov v centru Semil je pro místní oblíbeným místem pro odpočinek i procházky. Náhon, který ho z jedné strany ohraničuje, byl však donedávna ostudou parku. Lidé procházeli kolem neprostupného, zaneseného a zapáchajícího koryta. Opěrné zdi se rozpadaly, což zvyšovalo riziko povodní. Nedařilo se zde dobře ani živočichům, kteří naráželi na příliš mnoho bariér.

„Koryto náhonu bylo celé zanesené sedimenty, na zazemněných plochách docházelo k zarůstání náletovou vegetací. Revitalizace funkčně propojila náhon s prostorem parku. Součástí projektu jsou přírodní a rekreační zóny a struktury, které zpřístupňují náhon veřejnosti,“ popisuje Lukáš Řádek za autorský tým ENVICONS s.r.o.

Voda dostala prostor, aby se koryto mohlo vypořádat se suchem i velkou vodou. Náhon a jeho břehy se staly součástí parku. Děti i dospělí se zde mohou seznámit se životem ve vodě a v okolí vody. U vody a s vodou si děti mohou také bezpečně hrát. Zpět je rak říční, místní doufají i v návrat mihule potoční.

Fanoušci tohoto i dalších sedmnácti projektů mohou z jedné emailové adresy hlasovat na webu www.adapterraawards.cz. V posledním týdnu od 8. října bude navíc počet hlasů pro finalisty tajný. Vítěz veřejného hlasování i vítězové vybraní odbornou porotou soutěže si pak odnesou zážitky ze zahraničních exkurzí. Výherci vybraní odborníky navíc získají i finanční ocenění. Vítěz kategorie Volná krajina získá 100 000 Kč od hlavního partnera soutěže Nestlé Česko a vítěz v kategorii Zastavěná území 50 000 Kč od Plzeňského prazdroje. Výsledky Nadace Partnerství vyhlásí 4. listopadu během odborné konference o adaptačních opatřeních ve městech v pražském HubHub Paláci Ara.

TZ