Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rokytnice nad Jizerou si 35 milionů na výstavbu Komunitního domu pro seniory nepůjčí, důvodem jsou vysoké úroky

13. 07. 2022 | 15:34

Krkonošská Rokytnice nad Jizerou si od státu nepůjčí 35 milionů korun, které chtěla použít na připravovanou výstavbu Komunitního domu pro seniory. Důvodem jsou podle starosty Petra Matyáše rostoucí sazby úroků.

peníze czech-coins-3718912 960 720
Ilustrační foto

"Úrokové náklady by se zvedly skoro na cenu stavby," řekl dnes ČTK.

Výstavbu komunitního domu s 12 nájemními byty pro seniory zhruba za 40 milionů korun radnice připravuje už několik let. Plánovala, že většinu nákladů zaplatí z úvěru se splatností na 30 let. O půjčce vyjednávalo se Státním fondem podpory investic. Loni radnice počítala s ročním úrokem pod jedno procento a na začátku letošního roku ještě se sazbou 2,25 procenta, což by pro Rokytnici znamenalo, že na úrocích zaplatí 14 milionů korun. V květnu ale státní fond město informoval, že sazba je 4,38 procenta a její výši bude aktualizovat před podpisem smlouvy. Už sazba z května by pro Rokytnici znamenala, že by na úrocích musela zaplatit skoro 30 milionů korun, proto se zastupitelé rozhodli, že město si úvěr nevezme.

Podle starosty zatím nevědí, z čeho město plánovanou výstavbu komunitního domu zaplatí. Jednou z možností je čekat do doby, než úrokové sazby zase klesnou. "Druhá varianta je, že se objeví jiná možnost financování, nějaký dotační program," dodal Matyáš.

čtk