Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rukopis cukráře Ladislava Jíny se stal v turnovském muzeu exponátem měsíce

11. 08. 2022 | 11:15

Ještě do konce srpna je v Muzeu Českého ráje veřejnosti přístupný exponát měsíce. V rukopisné cukrářské kuchařce Ladislava Jíny je popsáno nepřeberné množství receptů například na kynuté i nekynuté koláče, zákusky či narozeninové a svatební dorty včetně popisů postupů na krémy a náplně. To vše je doplněno vlastnoručními autorskými obrázky nejen výrobků, ale i přírodních krás či kulturních památek z Českého ráje.

Návrh svrchní výzdoby svatebního dortu
Návrh svrchní výzdoby svatebního dortu

„Kromě historické hodnoty, které kniha receptů má, zaujmou jistě návštěvníky muzea i recepty samotné. Mnoho lidí se vrací k pečivu a jídlům, která jsou v místě tradiční a objevují tak chutě, které si pamatují z dětství“, říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Cukrárna - interiérLadislav Jína, který žil mezi lety 1883 až 1972, je rodákem z obce Slaná jižně od Semil. V roce 1907 převzal cukrářský závod, který byl v Turnově založen o 30 let dříve. Následně v roce 1910 koupil dům čp. 284 v Hluboké ulici, který přestavěl a zřídil v něm novou cukrářskou výrobnu, kde v roce 1912 otevřel i kavárnu. Ta se postupně stala takřka neodmyslitelnou součástí turnovského veřejného života. Jínova cukrárna pak zdárně přečkala obě světové války. Zrušena byla totalitním režimem v roce 1950.

Ladislav Jína - portrét„V průběhu svého působení v cukrářském oboru Jína sesbíral rozsáhlý soubor předpisů, který přetvořil v rukopis o 510 stranách. Jedná se tak o jedinečný doklad cukrářského řemesla období od pozdního Rakousko-Uherska po nástup komunistického režimu. Jednotný charakter sepsání naznačuje, že se skutečně jedná o cílený souborný přepis v minulosti nasbíraných předpisů, nikoli o postupně připisovaný a doplňovaný svazek, jak to často u rukopisných kuchařských knih bývá. Celkové vyvedení dokonce vybízí k domněnce, jestli autor neuvažoval přímo o tištěném vydání svých receptů. Ať už tak uvažoval či ne, nedošlo k tomu, a jím nasbírané předpisy se nám dochovaly právě pouze v tomto jediném rukopisném exempláři, který Muzeu Českého ráje v roce 2012 darovali Jaroslava Nováková a Cyril Ruth, potomci Ladislava Jíny,“ dodává k exponátu historik Jiří Sajbt.

Návrh svrchní výzdoby svatebního dortuRukopis byl v letošním roce za podpory programu VISK 6 digitalizován a zveřejněn na stránkách Manuscriptoria.

LK/Filip Trdla