Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rukopis cukráře Ladislava Jíny se stal v turnovském muzeu exponátem měsíce

11.08.2022 | 11:15

Ještě do konce srpna je v Muzeu Českého ráje veřejnosti přístupný exponát měsíce. V rukopisné cukrářské kuchařce Ladislava Jíny je popsáno nepřeberné množství receptů například na kynuté i nekynuté koláče, zákusky či narozeninové a svatební dorty včetně popisů postupů na krémy a náplně. To vše je doplněno vlastnoručními autorskými obrázky nejen výrobků, ale i přírodních krás či kulturních památek z Českého ráje.

Návrh svrchní výzdoby svatebního dortu
Návrh svrchní výzdoby svatebního dortu

„Kromě historické hodnoty, které kniha receptů má, zaujmou jistě návštěvníky muzea i recepty samotné. Mnoho lidí se vrací k pečivu a jídlům, která jsou v místě tradiční a objevují tak chutě, které si pamatují z dětství“, říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Cukrárna - interiérLadislav Jína, který žil mezi lety 1883 až 1972, je rodákem z obce Slaná jižně od Semil. V roce 1907 převzal cukrářský závod, který byl v Turnově založen o 30 let dříve. Následně v roce 1910 koupil dům čp. 284 v Hluboké ulici, který přestavěl a zřídil v něm novou cukrářskou výrobnu, kde v roce 1912 otevřel i kavárnu. Ta se postupně stala takřka neodmyslitelnou součástí turnovského veřejného života. Jínova cukrárna pak zdárně přečkala obě světové války. Zrušena byla totalitním režimem v roce 1950.

Ladislav Jína - portrét„V průběhu svého působení v cukrářském oboru Jína sesbíral rozsáhlý soubor předpisů, který přetvořil v rukopis o 510 stranách. Jedná se tak o jedinečný doklad cukrářského řemesla období od pozdního Rakousko-Uherska po nástup komunistického režimu. Jednotný charakter sepsání naznačuje, že se skutečně jedná o cílený souborný přepis v minulosti nasbíraných předpisů, nikoli o postupně připisovaný a doplňovaný svazek, jak to často u rukopisných kuchařských knih bývá. Celkové vyvedení dokonce vybízí k domněnce, jestli autor neuvažoval přímo o tištěném vydání svých receptů. Ať už tak uvažoval či ne, nedošlo k tomu, a jím nasbírané předpisy se nám dochovaly právě pouze v tomto jediném rukopisném exempláři, který Muzeu Českého ráje v roce 2012 darovali Jaroslava Nováková a Cyril Ruth, potomci Ladislava Jíny,“ dodává k exponátu historik Jiří Sajbt.

Návrh svrchní výzdoby svatebního dortuRukopis byl v letošním roce za podpory programu VISK 6 digitalizován a zveřejněn na stránkách Manuscriptoria.

LK/Filip Trdla