Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sdílená kola v Turnově zatím nebudou, mezi lidmi o ně velký zájem není

26. 05. 2023 | 16:55

Sdílená kola v Turnově zatím nebudou. Vedení čtrnáctitisícového města od zavedení této služby upustilo i kvůli malému zájmu mezi místními, do ankety se zapojilo zhruba 250 lidí. Novinářům to dnes řekl místostarosta města Jan Lochman (PROTO).

kolo město
Ilustrační foto

"A přestože z těch 250 lidí asi 70 procent vyjádřilo potenciální zájem o využití kola, tak to bylo především v době mimopracovní pro turistiku, třeba i okolo Turnova a tak dále. A to zase nám nesplňuje původní záměr, který byl odlehčit dopravě v Turnově," řekl Lochman.

Upustit od zavedení této služby se radnice rozhodla i kvůli obavám, že by přinesla více problémů než užitku. "V ranních dopravních špičkách – především v úseku ulic Nádražní, Palackého, Sobotecká a Hluboká – je provoz aut natolik intenzivní, že se obávám o bezpečnost cyklistů, kteří by se provozem chtěli proplétat. Navíc se dá předpokládat, že vzhledem k velké výškové členitosti města by se kola pravděpodobně hromadila v níže položených stanovištích," dodal místostarosta.

O zavedení sdílených kol, takzvaného bikesharingu, začal Turnov uvažovat na základě nového dotačního programu Libereckého kraje. Lochman uvedl, že náklady na bikesharing pro letošní rok odhadovali na tři čtvrtě milionu korun a dotace by pokryla zhruba polovinu nákladů. Peníze, které chtělo město vydat ze svého rozpočtu na tento projekt, podle Lochmana využijí pro zlepšení služeb pro cyklisty. "Budeme se snažit je vynaložit účelně k tomu, abychom vylepšili právě ty koridory pro cyklisty, abychom našli objízdné trasy, které by jim umožnily bezpečný průjezd z Turnova 2 na Turnov 1, tedy do centra, k nádraží," dodal Lochman. Pořídit podle něj chtějí i další stojany či parkovací boxy pro odstavení kol.

V novém krajském programu na sdílená kola jsou k dispozici tři miliony korun. Zájem o dotaci zatím projevil jen Jablonec nad Nisou. Krajský Liberec odmítá tuto službu jakkoliv financovat, v Novém Boru na Českolipsku záměr v anketě velkou podporu nezískal a sdílená kola nechtějí ani v České Lípě, kde se obávají kol pohozených v ulicích.

čtk