Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Semilské krematorium je další kulturní památkou ve městě

12. 05. 2019 | 19:45

Další kulturní památkou se od března může pyšnit město Semily. Po novorománském kostelu sv. Petra a Pavla, hotelu Obecní dům a dalších stavbách z počátku 20. století byl kulturní památkou prohlášen např. semilský Sbor Dr. Karla Farského nebo spálovský betonový most, obě s datem dokončení v roce 1938. Nyní se stejného označení dostalo i semilskému krematoriu.

"O kvalitě a výjimečnosti krematoria č.p. 577 z roku 1937 se odborné diskuse vedly dlouho. Jde o známou stavbu postavenou ve funkcionalistickém duchu podle plánů architekta Josefa Schejbala, který se nechal inspirovat strašnickým krematoriem." prozrazuje Mgr. Roman Hedvičák, památkář MěÚ Semily. "I když by se mohlo zdát, že semilská stavba je tedy malou kopií pražského vzoru, má semilské krematorium zcela unikátní postavení. Hlavní výjimečností je technická konstrukce a samotný způsob zpopelnění, kde jako první ve střední Evropě byla k tomuto procesu použita elektřina. Druhou, a snad ještě důležitější kulturně-historickou hodnotou je vnitřní výzdoba s kompletně dochovaným doplňkovým vybavením." dodává.

Je tedy pochopitelné, že si tato stavba zaslouží odbornou péči a uchování pro budoucí generace, a tak město Semily podporovalo a rádo oficiálně souhlasilo se zpracováním návrhu na prohlášení věci za kulturní památku. Ten velmi pečlivě a fundovaně vyhotovila Mgr. Petra Šternová z Národního památkového ústavu, územního  pracoviště v Liberci, k Ministerstvu kultury ČR byl směřován již v roce 2013 a dnes zde máme výsledek – semilské krematorium v řízení obstálo a bylo dne 29. 3. 2019 prohlášeno za nemovitou kulturní památku. Městu Semily tedy přibyla další zákonem chráněná památka odkazující na místní velmi kvalitní stavební produkci ve 20. století. 

převzato z www.semily.cz