Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Semily mají v Jatecké a Luční ulici první oranžové přechody Nadace ČEZ

10. 03. 2024 | 7:14

Dva bezpečnější, osvětlené přechody pro chodce, tzv. oranžové přechody, vznikly v Semilech ve spolupráci s Nadací ČEZ v Jatecké a Luční ulici. Zástupci města a nadace symbolicky předali přechody do užívání chodcům 28. února.

semily přechod
Oranžový přechod Nadace ČEZ v ul. Jatecká. Foto: ORSM

Oranžové přechody přispívají k větší bezpečnosti chodců i řidičů. Využívají úspornou LED technologii osvětlení, které zlepšuje kontrast chodce s vozovkou. Chodec je tak pro řidiče viditelný z větší vzdálenosti. "Nadace ČEZ poskytla na projekt zvýšení bezpečnosti chodců ve městě příspěvek 120 tisíc korun, realizaci provedla firma TSM Semily s.r.o. “ uvedla Ing. Jana Dvořáková z odboru rozvoje a správy majetku města Semily.

Statistiky uvádějí, že až celá pětina smrtelných nehod chodců se odehrává na vyznačeném přechodu a nejčastější příčinou bývá nepozornost řidiče a přehlédnutí chodce. Nejvíce srážek vozidel s chodci se podle statistik odehraje v noci, při snížené viditelnosti. Dobře osvětlené přechody tak přirozeně snižují riziko nehody. Podle expertů je to až o 65 %. Už od roku 2013 proto Nadace ČEZ pomáhá městům a obcím lépe zabezpečit frekventované přechody pro chodce právě prostřednictvím kvalitního osvětlení.

TZ/Renata Coufalová