Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Šermíři na Valdštejně sehrají scénku o posledních chvílích nejslavnějšího majitele hradu

18. 08. 2023 | 9:39

Facebookový profil Regionálního turistického informačního centra v Turnově avizuje akci s názvam Valdštejnova smrt na Valdštejně. Akce se uskuteční o víkendu 19. - 20. srpna od 11:00 do16:00 v areálu hradu. Jde o novinku letošní sezóny.

valdstejnSmrt
Valdštejn na Valdštejně "nedá kůži"lacino... Foto z FB Regionální turistické informační centrum Turnov

Připravena jsou šermířská divadelní představení v podání skupiny Bibus Spiritus o posledních chvílích nejslavnějšího majitele hradu - Albrechta z Valdštejna (v 11:00, 13:00 a 15:00). Ten sice podle historických pramenů skonal v Chebu, ale na Valdštejn se produkce tématicky hodí.

Program doplní historická hudba (ve 12:00, 14:00 a 16:00) skupin Tibia Pragensis (19. 8.) a Adamant (20. 8.). Vstupné: plné 130 Kč, snížené 80 Kč, rodinné 350 Kč.

Zdroj: FB Regionálního turistického informačního centra v Turnově

Foto z FB Regionální turistické informační centrum Turnov

Valdštejn 25. února 1634 podlehl úkladům a atentátu v Chebu

Atentát na Albrechta z Valdštejna a jeho důstojníky se odehrál 25. února 1634 v útrobách chebského hradu a poté v Pachelbelově domě v Chebu, kam Valdštejn s ostatními odcestoval jakožto generalissimus a vrchní velitel císařských sil před tažením proti Švédům a Sasům do Bavorska během třicetileté války. Atentát provedla skupina irských žoldnéřů pod velením plukovníka jezdectva Waltera Butlera, přímým Valdštejnovým vrahem byl pak irský setník Walter Deveroux. Úkladná vražda se odehrála s vědomím a souhlasem samotného císaře Ferdinanda II., jehož moci a kontrole se politicky, vojensky i ekonomicky mimořádně schopný a v jistých ohledech až autonomně vystupující Valdštejn posléze začal vymykat, stejně tak byla jeho smrt žádoucí pro čím dál tím větší množství dalších mocných lidí.

K činu došlo druhého dne večer po ubytování Valdštejnovy skupiny ve městě, v čase společné hostiny na chebském hradě, kam však Valdštejn nedorazil. Zde byli zavražděni Kristián von Ilow, Vilém Kinský, Jindřich Niemann a Adam Erdman Trčka z Lípy. Následně se útočníci vydali do Pachelbelova domu na hlavním městském náměstí, vtrhli do jeho pokoje v patře, kde horlivý Deveroux probodl vévodu partyzánou (halapartna).

Valdštejnova smrt měla pro Habsburskou monarchii rozsáhle politické a vojenské důsledky, stejně tak je obestřena řadou teorií o hlavním důvodu chladnokrevného, císařem posvěceného odstranění jednoho z nejmocnějších, nejbohatších a nejschopnějších evropských politiků a vojevůdců své doby. Existují však zásadní důkazy a vodítka, která naznačují, že vévoda v době vraždy procházel třetím (již destruktivním) stádiem onemocnění syfilidou, které jej fyzicky i psychicky ničilo (patrně bylo důvodem některých jeho kontroverzních rozhodnutí) a jeho úmrtí by tak bylo v krátké době nevyhnutelné.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org