Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Silničářům se podařilo protáhnout cestu na Zlaté návrší

23. 05. 2019 | 13:15

Silničářům se podařilo ve středu za pomocí frézy protáhnout krkonošskou silnici z Horních Míseček až na Zlaté návrší na Semilsku. Šlo o poslední po zimě neprůjezdnou silnici v Libereckém kraji. O víkendu k Vrbatově Boudě poprvé vyjedou turistické autobusy. V jednom úseku výška sněhové pokrývky dosahovala čtyř metrů, řekl dnes ČTK Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má údržbu krajských komunikací v Libereckém kraji na starosti.

zimni udrzba silnicelk
ilustrační foto

Krkonošskou silnici 286 z Horních Míseček na Vrbatovu Boudu cestáři v zimě neudržují, jde o zhruba 4,5kilometrový úsek. Každoročně to bývá poslední silnice, kterou se podaří v Libereckém kraji po skončené zimě zprůjezdnit. "Letos tam ale bylo i podle pamětníků asi nejvíce sněhu za posledních 20 let," uvedl Šén.

V průměru na silnici leželo 1,8 metru sněhu. "Minulý týden se frézovalo zhruba dva a půl kilometru silnice a vzhledem k tomu, že sněžilo a bylo pod nulou, tak to bylo velmi složité," uvedl Šén. Jeden den nemohli silničáři frézu kvůli poruše ani použít a s odstraněním zbytku sněhu se čekalo na víkendové oteplení a déšť. "Takže teď to šlo výrazně lépe a za středu se vyfrézoval poslední, asi kilometr dlouhý, úsek," dodal ředitel společnosti Silnice LK.

čtk