Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Skiareál v Rokytnici chce vybudovat druhou lanovku, "přibližovák" Horní Domky protáhne o 800 metrů

27. 12. 2019 | 7:12

Vybudování druhé plnohodnotné lanovky je v plánu skiareálu v krkonošské Rokytnici nad Jizerou, který je největším zimním střediskem v Libereckém kraji. Podle ředitele areálu Víta Pražáka nyní lanovka Horní Domky funguje jen jako přibližovací. "Protáhnut ji chceme skoro o 800 metrů," dodal. V současné době je lanovka dlouhá 1,2 kilometru a její kapacita je 2000 lidí za hodinu.

LyzeRokytnice
www.skiareal-rokytnice.cz

Projekt je zatím v přípravné fázi. Skiareál odkoupil od soukromého vlastníka pozemky, přes něž má prodloužená lanovka vést. Skiareálu také pomohlo, že Správa KRNAP (Krkonošský národní park) souhlasila s tím, aby pozemek, kde má být nová výstupní stanice, nepatřila do nejpřísněji chráněné zóny národního parku, ale byla zařazena do soustředěné péče o přírodu. S prodloužením lanovky se ale zatím nepočítá v územním plánu Rokytnice. "Budeme žádat o změnu ve zkráceném řízení," řekl předseda představenstva Spartaku Rokytnice René Roštejnský. Akciová společnost skiareál provozuje. Žádost o změnu územního plánu podle něj podají asi příští rok v březnu.

www.skiareal-rokytnice.cz

V Rokytnici je zimní středisko se 17 kilometry tratí, dvěma lanovkami a šesti vleky. Nejoblíbenější mezi lyžaři je sedačková lanovka na Lysou horu, z níž vede dolů 2,5 kilometru dlouhá červená a ještě o 500 metrů delší modrá sjezdovka. S touto částí areálu souvisí i další plánovaný projekt, což je výrazné rozšíření rozvodů pro umělé zasněžování. I v tom pomůže středisku změna rozdělení zón v národním parku. Vrchní část sjezdovky na Lysé hoře patřila dosud do první zóny KRNAP, nebylo možné ji uměle zasněžovat a rolby mohly tuto část upravovat, až když tam leželo půl metru přírodního sněhu. "Sjezdovky jsme tam dostali v zonaci, jak se říká postaru, do trojky. To je velký pokrok," uvedl Pražák.

Podle Roštejnského by chtěli vytvořit okruh přes vršek Lysé hory a doplnit o další místa, kde dosud rozvody nemají. "To je Václavák na červené a propojení od Světlanky k Zalomenému," dodal. Zda tam budou moci zasněžování protáhnout, podle něj ale ukáže až proces EIA, v němž se posuzuje vliv záměru na životní prostředí. Skiareál chce tento proces zahájit příští rok na jaře. Ani po změně zón ale nebude možné lanovku na Lysou horu využít k provozu v letní sezoně. Její okolí podle Pražáka nadále patří do nejpřísněji chráněné zóny národního parku.

čtk