Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sklárna v Harrachově přijde bez turistů za měsíc o dva miliony, huť zatím jede. Otázka zní, jak dlouho

20. 03. 2020 | 10:25

Zhruba dva miliony korun měsíčně představuje pro soukromou sklárnu společnosti Novosad a syn v Harrachově uzavření areálu pro turisty v souvislosti s opatřeními spojenými s onemocněním COVID-19. Sklárna patří v Libereckém kraji k oblíbeným turistickým atrakcím, ročně jí projde 70.000 lidí, teď je ale zavřená.

Firma tak přichází nejen o příjmy ze vstupného, ale také z prodeje piva a skla v podnikové prodejně. ČTK to  řekl majitel František Novosad.

V podniku, který zaměstnává bezmála stovku lidí, zatím zůstává v provozu sklářská výroba, ani to ale nemusí být na dlouho. "Sklo je zbytná věc, kterou si v krizi lidé odpustí. Letošní rok přitom začal velmi dobře, po nějakých třech letech jsme byli na první čtvrtletí zakázkově plně vykryti, teď je všemu konec," řekl Novosad. Firma vyrábí na sklad, to ale není možné na dlouho. Zastavit výrobu ve sklárně není přitom podle majitele jednoduché, a bude to znamenat další škody. "Vyhasit pec trvá tak deset dní, i když si u toho budu sedět, pánve budeme muset odepsat," řekl.

Firma se podle Novosada dostává do nelehké situace i kvůli tomu, že zahraniční zákazníci, kteří odebrali zboží, za něj teď neplatí. "Jeden italský zákazník nám napsal, ať zapomeneme, že by nám v nejbližších měsících zaplatil, že má kvůli koronaviru jiné starosti," řekl. Sklárna zatím nikoho nepropustila a ani se k tomu nechystá, nikdo také zatím není doma s 60 procenty mzdy, i když už není třeba se starat o turisty. "Lidi uklízejí, malujeme, v pivních lázních děláme kompletní údržbu, abychom byli připraveni až budeme moci otevřít," dodal majitel sklárny.

Novosad je připraven využít pomoc státu, pokud to bude možné. "Žádný úvěr nás ale rozhodně nezachrání, ty ztráty z turistů, kteří nepřišli, už nedoženeme a z čeho bychom to pak spláceli," řekl. Pomohla by podle něj kompenzace náhrad mezd, pokud bude třeba zastavit výrobu, ale také například odklad či prominutí odvodů na sociálním a zdravotním pojištění za zaměstnance a DPH. Mzdové náklady dosahují v harrachovské sklárně měsíčně 2,5 milionu korun. "Zaměstnancům chci rozhodně mzdy vyplatit, ale finanční úřad budu informovat, že odvody nezaplatím, potřebuju mít rezervu, musíme platit za energie což je milion a další náklady," dodal.

Ztráty sčítá kvůli koronaviru i Detoa v nedalekých Albrechticích v Jizerských horách zaměřená na tradiční výrobu dřevěných hraček. Nabízí také exkurze pro turisty, výtvarné dílny a má vlastní muzeum. To vše je dnes zavřené. "Ročně nám to dělá nějakých pět šest milionů navíc," řekl majitel Jaroslav Zeman. Ještě větším problémem ale podle něj bude pokles odbytu, který se dá čekat. I dřevěné hračky si lidé v krizi spíš odpustí. "Zatím pracujeme na zakázkách, které máme, je ale otázkou času, kdy budeme muset výrobu zastavit," dodal Zeman. I on bude potřebovat pomoc státu.

čtk