Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stavba mateřské školy v Semilech se dál protahuje, hotová bude až na podzim. Teď to drhe kvůli nábytku

31. 03. 2022 | 15:33

Stavba nové mateřské školy v Semilech se dál protahuje. Podle původních plánů měla být školka v provozu už loni na podzim, nakonec to ale zřejmě bude až o rok později. Projekt za více než 100 milionů se zkomplikoval už při zakládání stavby, pak se práce protáhly kvůli koronaviru a teď dokončení komplikují problémy s dodávkou nábytku a vnitřního vybavení. Výběrové řízení musela radnice vyhlásit už potřetí. ČTK to dnes řekla starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

"Máme problém s výběrovým řízením na nábytek, a to jak na volný, tak na vestavný. Jednak je veliký problém s materiály, potýkáme se s tím vlastně všude. Navíc, i když nabídky přijdou, tak nejsou třeba v pořádku nebo kompletní, a protože ta školka podléhá dotačnímu titulu, tak samozřejmě musíme dodržet všechny zákonné normy," doplnila semilská starostka. Velmi dlouhé jsou podle ní hlavně dodávky materiálu. "Od chvíle, kdy firmu vybereme, bude ještě dlouho trvat, než bude ten materiál k dispozici," dodala.

Foto: Artur Irma

Výstavbu nové školky na místě nevyhovujících budov z 80. let plánovali v Semilech od roku 2009, městu se na ni ale dlouho nedařilo získat dotace. V roce 2015 radnice vypsala architektonickou soutěž, zájem o ni projevilo na 200 architektonických studií. Návrh poslala zhruba třetina z nich, a to nejen z Česka, ale i z Německa, Slovenska, Rakouska, Švédska, Španělska či Japonska. Návrh se musel vyrovnat i s tím, že v budově vedle sebe budou dva nezávislé vzdělávací programy - vedle standardní školky tam bude i waldorfská.

V soutěži zvítězil návrh Marka Topiče. Jeho přízemní budova bude mít zelenou střechu, porotu ale oslovil hlavně dispozicí s minimem chodeb a pružným prolínáním dvou kruhů se společným zázemím. Radnice získala na stavbu 82 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Než bude školka pro 110 dětí hotová, jsou děti v provizorních prostorách na Komenského náměstí vedle základní umělecké školy. Radnice pro předškoláky budovu zrekonstruovala. Až se děti přesunou do nové školky, využije ji umělecká škola, které už současné prostory nestačí.

Do nové budovy by se měly podle Mlejnkové děti přesunout na začátku nového školního roku letos v září. "A protože došlo k tomu posunu, tak teď budeme řešit, zda toho nemůžeme využít. V Semilech nemáme dostatečné kapacity ve školkách pro děti ukrajinských uprchlíků, takže bychom pak tu současnou provizorní školku mohli alespoň částečně využít právě pro tyto děti. To ale teprve budeme řešit," dodala semilská starostka.

čtk