Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Středověký víkend na Valdštejně nabídl divákům souboje šermířů, řičení zbraní a dobovou hudbu

02. 08. 2020 | 12:45

Poslední červencový víkend se na Valdštejně nesl ve znamení tradičního Středověkého víkendu, který nabídl zajímavý program. Nechyběly souboje šermířů, ukázky zbraní či dobová hudba.

valdštejn šermíři
Foto: www.turnov.cz

Středověký víkend patří k velkým vícedenním akcím v kulturním programu hradu. Nabízí zajímavý pohled do dávné historie skrze vystoupení udatných rytířů či ukázku historické hudby. Lidé se mohli těšit na oblíbenou skupinu historického šermu Rytíři turnovského meče, která je stálým hradním hostem.

Letos skupina nabídla vystoupení, skládající se z ukázky odívání, šermu a zbraní, a to napříč staletími. Návštěvníci zhlédli ukázky od gotiky až po renesanci a třicetiletou válku. Vyvrcholením jednotlivých vystoupení byly ukázky palných zbraní, které zahrnovaly mj. i výstřely z neblaze proslulé dělostřelecké zbraně, nazývané běžně „varhany smrti“.

Atmosféru středověku dokreslovala po oba víkendové dny dobová hudba. V sobotu se její režie ujal hudebník Petr Kostka ze Základní umělecké školy Turnov, který předvedl historickou hudbu za zvuků kytary.

V neděli si potom kapli sv. Jana Nepomuckého „podmanilo“ liberecké renesanční uskupení Capella Rederna, které návštěvníkům v historických kostýmech představilo dobové hudební nástroje, a také melodickou středověkou hudbu.

Vše dokreslilo slunečné počasí, které na hrad přilákalo více než jedenáct set návštěvníků. Kulturní program tím však na Valdštejně zdaleka nekončí. Již v úterý 4. srpna se budou konat Dětské hry a klání, kde si malí i velcí návštěvníci mohou vyzkoušet své dovednosti skrze historické hry a soutěže, které budou rozmístěny v areálu celého hradu.

Uprostřed měsíce, tj. 15. – 16. srpna, se lidé mohou těšit na Valdštejnský historický víkend, kde vystoupí skupina historického šermu Mordýři.  Všichni jste srdečně zváni! Více informací na www.hrad-valdstejn.cz.

www.turnov.cz