Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov chce na místě bývalého koupaliště v Dolánkách vybudovat koupací biotop

10. 01. 2022 | 13:22

Turnov chce vybudovat koupací biotop na místě bývalého koupaliště v rekreační oblasti v Dolánkách. Náklady starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok) odhaduje na deset až 20 milionů korun. Práce začnou nejdřív za dva roky. Projekt je ve fázi vytváření projektové dokumentace, zatím je hotová architektonická studie.

biotop kneippen-4598037 1280
Ilustrační foto

"Letos budeme dělat další projekční přípravu, abychom se dostali k tomu, že získáme stavební povolení," řekl Hocke novinářům. Na výstavbu biotopu se město podle starosty pokusí získat peníze z některého z dotačních programů na zadržování vody v krajině.

Biotop chce radnice vytvořit mezi náhonem a Jizerou v místě někdejšího přírodního koupaliště, které město nechalo zasypat v roce 2000, neboť bylo v havarijnímu stavu. Zůstalo tam jen malé brouzdaliště, které je dodnes využívané. "Je hojně navštěvované rodinami v letním období," uvedl starosta.

Koupací část biotopu by měla být podle něj v prostoru bývalého středního bazénu a čistící část s rostlinami bude v místě někdejšího padesátimetrového bazénu. "Biotop je na takovém valu, který je mimo aktivní záplavovou zónu, to bylo zásadní podmínkou Povodí Labe," řekl Hocke.

Radnice původně počítala s tím, že jako zdroj pro napájení biotopu použije vodu z Jizery. Kvůli povolením ohledně nakládání s vodou v Jizeře pro nynější nebo plánované vodní elektrárny to ale minimálně do roku 2030 nebude možné. "Hledali jsme různé zdroje, abychom pokud možno nemuseli do toho přidávat nějakou další energii, což se nám zatím úplně nepovedlo, takže biotop by měl být zásobován z vrtu, který by měl být asi šestimetrový," dodal starosta. Na základě požadavků CHKO Český ráj je biotop navržený jako organický, tedy s oblými tvary.

čtk