Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov chce prezidentovi Masarykovi postavit pomník k výročí jeho návštěvy

07. 09. 2019 | 9:03

Turnov v Českém ráji chce postavit pomník prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Jeho odhalení plánuje na rok 2022, kdy uplyne 100 let od Masarykovy návštěvy Turnova a 750 let od první zmínky o městě.

masarykNew
archivní foto

"Domníváme se, že myšlenky tohoto muže, politika, prvního československého prezidenta jsou pořád závažné a je dobré si je připomínat," řekl starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Masaryk pomník v Turnově zatím nemá. Projekt je na začátku, náklady na výstavbu pomníku radnice odhaduje na jeden až 1,5 milionu korun. Teprve se ale hledá místo, kde by mohl být umístěn. V úvahu přichází ulice Na Sboře nebo sídliště u vlakového nádraží. Podoba pomníku by měla vzejít ze soutěže. "Chtěli bychom pomník, který bude soudobý, který bude moderní, který bude stavěn především pro současné a budoucí generace. Nebráníme se ani neotřelým návrhům," uvedl starosta.

Masaryk navštívil Turnov 17. září 1922 a jeho tehdejší program byl podle dobového tisku více než nabitý. Z nádraží až k radnici ho vítal špalír jásajících občanů. Vydal se také do Českého ráje, byl na Mariánské vyhlídce, prošel takzvanou Myší dírou a kolem Dračích skal do Sedmihorek. Cestou pozoroval i následky někdejší větrné smršti a ptal se na škody, které hruboskalským lesům způsobila kalamita zaviněná bekyní mniškou.

čtk