Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov chce zajistit nestabilní skály nad turistickou cestou z Dolánek k Zrcadlové koze v Českém ráji

01. 02. 2023 | 19:27

Turnov letos nejspíš zajistí nestabilní skalní svah nad oblíbenou turistickou cestou z Dolánek k Zrcadlové koze v Českém ráji. Firmu, která ji provede, už město vybralo. Radnice ještě čeká, zda na sanaci získá dotaci. Na zajištění svahu nedaleko jezu v Dolánkách bude potřeba skoro 3,4 milionu korun včetně DPH, při vypisování zakázky radnice očekávala cenu o více než tři miliony vyšší.

zrcadlovaKOza
Foto z http://zrcadlovakoza.cz

Novináře o tom dnes informoval starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok). "Rádi bychom to dělali ještě před sezonou, to znamená ideálně březen až červen," řekl starosta. To je ale podle něj podmíněno příslibem dotace z operačního programu životní prostředí. Bez toho by se svah zajišťoval nejdřív na podzim, aby sanace co nejméně zasahovala do turistické sezony.

"Protože cesta na Zrcadlovou kozu je turisticky velmi frekventovaná. Je to to oblíbené místo všech Turnováků a lidí, co k nám jezdí. Neradi bychom to tam nějak omezovali v sezoně," řekl Hocke. Pokud by město dotaci nezískalo vůbec, nejistý je i podzimní termín. "Asi bychom si to trochu rozmýšleli, ale dřív nebo později to udělat budeme muset," dodal starosta.

Skály je potřeba zajistit nad turistickou lesní stezkou v úseku zhruba 350 metrů ve svahu, který má na výšku kolem 20 metrů. Akutní nebezpečí nehrozí, občas ale padá kamení až na cestu. Při sanaci pracovníci vybrané firmy odstraní náletové dřeviny, odtěží nestabilní skalní bloky a očistí, ukotví a zajistí zbývající skály.

čtk