Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov chystá realizaci biotopu v Dolánkách. Svým přírodním charakterem bude protiváhou areálu v Maškově zahradě

29. 11. 2022 | 5:00

Projekt přírodního koupaliště v Dolánkách získává další konkrétní obrysy a do konce letošního roku by měla vzniknout finální projektová dokumentace, která posune výstavbu volnočasového areálu o krok kupředu. Zastupitelé v listopadu dali zelenou vzniku dokumentů potřebných pro vydání stavebního povolení na stavbu biotopu v Dolánkách.

biotop02
Vizualizace budoucího turnovského biotopu. Dole ve fotogalerii je pro srovnání jeden snímek (ten s koupajícími se lidmi) z libereckého Lesního koupaliště.

Přírodní koupaliště bude v následujících letech vítanou alternativou pro návštěvu bazénu v Maškově zahradě. Celý areál počítá s co nejekologičtější variantou a minimálním ekologickým zatížením. V místech, kde dříve stával původní plavecký bazén, vyroste menší čistící jezírko s kořenovým systémem. Čištění vody v nádrži bude probíhat přirozeným způsobem. O kvalitu vody se bude starat čerpadlo, které bude v provozu během letních měsíců, aby zůstala zachovaná hygienicky vyhovující kvalita vody.

Koupací jezírko bude mít dvě části. Jednu plaveckou část pro dospělé zdatné plavce s hloubkou kolem dvou metrů. Menší část s nejhlubším místem kolem jednoho a půl metru bude určená především pro děti.

Obě části přírodního koupaliště budou jednoznačně rozdělené kamennou hrází nebo dřevěným chodníkem. Návrh zatím počítá s oběma variantami. Biotop bude po celém svém obvodu zpevněn menšími kameny a osazen vodomilnými rostlinami.

Pro vstup do vody budou určena mola, kterých bude podél koupaliště několik. Přístup do areálu se obejde bez oplocení. Projekt také nepočítá s přítomností plavčíků nebo jiných zaměstnanců.

Volnočasový objekt připomíná liberecké Lesní koupaliště, které bylo před několika lety obnoveno, a v letních dnech je hojně využívané místními občany. Nebude chybět sociální zařízení a také stánek s občerstvením.

“Je třeba vnímat, že má vzniknout protiváha koupání v Maškovce. V Maškově zahradě je zajištěna maximální vybavenost, s atrakcemi, s vysokým stupněm dozoru i zázemí v podobě občerstvení. V Dolánkách oproti tomu stavíme přírodní záležitost, kterou chceme obohatit koupání pro vyznavače tzv. říčních lázní. Nepočítá se tedy ani se vznikem dalších parkovacích míst. Předpokládá se, že lidé na místo dojdou z centrálního parkoviště Na Lukách, nebo dojedou na kole. Koupací biotop pouze obohatí současnou podobu údolí,” popsal projekt starosta města Tomáš Hocke.

Až do roku 2000 byl v místech u Jizery, kde nový biotop vznikne, funkční bazén. Ten ale  bylo po povodních nutné nechat zasypat. Proto už před dvaceti lety vznikl projekt na obnovu areálu. Po původní studii proveditelnosti následovalo loni zpracování architektonické studie podoby budoucího biotopu.

Náklady na realizaci projektu se odhadují na částku kolem deseti milionů korun. Roční provoz přírodního koupaliště bude stát zhruba kolem devadesáti tisíc korun podle prvotních odhadů.

Do konce letošního roku vznikne finální verze projektové dokumentace, díky které by měl projekt získat stavební povolení. Na hotové koupaliště si tamní obyvatelé a návštěvníci této atraktivní lokality v srdci Českého ráje budou muset ještě nějaký pátek počkat. S realizací se počítá v letech 2024 až 2025.

lux, vizualizace Město Turnov