Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov chystá změnu systému třídění odpadu, po městě výrazně přibude nádob na separaci

03. 07. 2019 | 5:03

Turnov chce změnit systém sběru a svozu odpadů. Plánuje, že méně častěji bude odvážet komunální odpad a po městě výrazně přibude nádob na separaci. Vedení radnice si od toho slibuje, že obyvatelé budou odpad více třídit. Systém by mohl začít fungovat od 1. ledna 2021, řekla dnes ČTK místostarostka Jana Svobodová (býv. ANO).

odpady ilustrační foto menší
Ilustrační foto

Na zprovoznění systému se město podle ní pokusí získat dotaci ze Státního fondu pro životní prostředí. Na pořízení zhruba 5000 nádob na separovaný odpad bude odhadem potřeba 6,6 milionu korun, dotace by měla pokrýt většinu nákladů. "Příští rok v červenci bychom mohli vědět, zda jsme uspěli," uvedla Svobodová. Podle ní zatím vedení města neřešilo, jak bude postupovat, když dotaci nezíská. "Myslím, že bychom mohli zkusit pilotní projekt v nějaké části města, kde je zástavbu rodinných domů," dodala.

Loni každý obyvatel bezmála patnáctitisícového města vyprodukoval v průměru 230 tun směsného odpadu, 105 tun bioodpadu a vytřídil 48 tun skla, plastů a papíru. "Cílem je snížení komunálního a směsného odpadu a donutit občany, aby více třídili," uvedla další místostarostka Petra Houšková (Nezávislý blok). Podle analýzy, kterou si město nechalo zpracovat, by po zavedení nového systému měla roční produkce směsného odpadu klesnout za každého obyvatele o 70 tun na 160.

Město toho chce docílit tím, že interval svozu komunálního odpadu od rodinných domů a menších bytových domů prodlouží z týdne na 14 dnů a majitelům domů zdarma půjčí nádoby na papír, plasty a bioodpad. Popelnic na tříděný odpad přibude i na sídlištích tak, aby v průměru na jednu nádobu bylo maximálně 150 lidí. "Ukazuje se, že největší motivací pro lidi k třídění není sleva, ale dostupnost," uvedl radní Michal Loukota (PROTO). Kdo se zapojí do třídění, bude ale zvýhodněný i finančně. Roční poplatek za odpady na obyvatele je v Turnově 660 korun, kdo nebude zapojený do systému třídění, zaplatí zřejmě od roku 2021 o 100 korun více.

čtk