Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov dostane za prodej pozemků v zóně Vesecko rekordních skoro 57 milionů korun

25. 08. 2023 | 14:25

Turnov dostane za prodej bezmála dvou hektarů v obchodně-průmyslové zóně Vesecko v části Daliměřice 56,6 milionu korun, z toho skoro deset milionů odvede státu na dani. Pro město jde o největší takový obchod minimálně v novodobé historii. Novináře o tom dnes informoval starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Pozemky získal soukromý investor.

turnov Luděk Antoš IMG 6652
Turnov, foto: Luděk Antoš

"My jsme tak velké pozemky (dosud) neprodávali," uvedl starosta. Důvodem, proč město velké pozemky na Vesecku běžně nenabízí, je i vleklá restituční kauza s rodem Walderode, který si na ně činí nárok. Kauza se táhne už asi 30 let a stále není dořešená, nyní je u Ústavního soudu.

Obchod bylo v tomto případě možné obchod uzavřít díky tomu, že nový majitel dvouhektarového areálu uzavřel dohodu také s dědičkou rodu. Pozemky získá podle starosty dodavatel stavebnin DEK, který tam přemístí svoji turnovskou prodejnu. "Areál DEKu by měl začít růst v létě roku 2024, pakliže se jim podaří získat stavební povolení," řekl Hocke.

Stavební ruch spojený s novým areálem stavebnin ale začne na Vesecku už v září budováním vodohospodářských sítí. To zajistí město ve spolupráci s vodohospodářským sdružením VHS Turnov.

"Vodohospodářské sítě bychom měli mít hotové do konce letošního roku s tím, že na jaře bychom navázali výstavbou komunikace. Teď budeme dělat první etapu k DEKu a podle toho, jestli se rozhodne o stavbě Integrovaného výjezdového centra, tak bychom případně postoupili i dál," uvedl starosta.

Dodavatel stavebnin se podle něj zavázal, že se na výstavbě infrastruktury bude podílet z 31 procent. Celkové náklady na vybudování příjezdové komunikace, společné stezky pro cyklisty a chodce, splaškové a dešťové kanalizace, retenčních objektů, vodovodu, veřejného osvětlení a provedení sadových úprav odhaduje město na více než 45 milionů korun.

Integrované výjezdové centrum by mělo být společnou základnou pro hasiče, dopravní policii a záchrannou službu, Jde o projekt za 300 milionů korun, který se připravuje už asi pět let, ale zatím není jisté, zda se ho podaří zrealizovat. Otázkou je zejména financování nákladného projektu.

čtk