Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov je v územním správním členění státu anomálií, kvůli zmatečné situaci dostal od vlády výjimku

02. 03. 2021 | 5:32

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí večer udělil výjimku ze zákazu cestování mezi okresy pro Turnov a obce, jež patří pod jeho správu. Řekl to na tiskové konferenci po jednání vlády. Obyvatelé okolních obcí, které ale spadají pod jiné okresy, by podle něj měli mít možnost cestovat do Turnova, pro ně obce s rozšířenou působností (ORP), za nákupy.

TurnovKalendářík21
archivní foto

O výjimku v neděli požádal starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Turnov je v územním správním členění státu anomálií, patří pod něj 36 obcí z okresů Liberec, Jablonec a Semily. Podle Hockeho by lidé z některých obcí museli bez výjimky jezdit za nákupy desítky kilometrů do Liberce nebo Jablonce místo toho, aby nakoupili v mnohem bližším Turnově.

"Výjimku jsem podepsal. Situace je tam velmi specifická (...). Je logické, že obce, které jsou v působnosti obce s rozšířenou působností Turnov, mají mít možnost cestovat do Turnova za nákupy," řekl Hamáček. Podle mluvčího Libereckého kraje Filipa Trdly se nyní budou u lidí, kteří mají trvalé bydliště ve správním obvodu, možnosti jejich pohybu a pobytu shodovat s územím obvodu.

Rozhodnutí ministra uvítal i hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). "Pro řadu lidí, kteří sice patří do obce s rozšířenou působností Turnov, ale zároveň náleží do jiného okresu, by bylo složitější zajistit si základní životní potřeby cestou do vzdálenějších míst, jako je například Liberec," uvedl Půta.

Turnov je od roku 2003 ORP, pod kterou spadá dalších 36 obcí. Ty jsou ale zároveň ze tří okresů (Liberec, Jablonec a Semily), což je v České republice výjimečné. Naříklad lidé z Příšovic, které leží asi dva kilometry od Turnova, měli dojíždět do 35 km vzdáleného Liberce. Nebo lidé z Jenišovic, kteří mají do Turnova pět kilometrů, měli vážit cestu až do Jablonce (cca 20 km).

"Je to komplikované především pro obce, co jsou za dálnicí. Těch je 15. Pro lidi to znamená, že místo toho, aby jeli do Turnova, který je vzdálený kilometr nebo dva, tak musí do Liberce nebo do Jablonce, který je vzdálený odsud 30 kilometrů," uvedl o víkendu starosta Turnova Tomáš Hocke. Cestu do Jablonce navíc komplikuje rekonstrukce křižovatky Rádelský mlýn na rychlostní silnici 35 a lidé by tak museli do Jablonce jet přes Železný Brod na Jablonecku nebo přes Liberec. Cestou by tak jeli až přes tři okresy.

Ve výjimečné situaci je i samotný Turnov, největší město semilského okresu, který při územní reformě v roce 1960 připadl pod menší Semily, z nějž se stalo okresní město. Při změně ústavy ČSSR v roce 1960 okres Turnov zanikl, jeho území se rozdělilo pod Severočeský, Středočeský a Východočeský kraj. Důvodem tohoto bylo nejspíše pravicově a liberálně smýšlející turnovské obyvatelstvo, zatímco semilské obyvatelstvo bylo správně "rudé". Tímto krokem se Turnov a přilehlé obce dostaly pod Semily, píše k této historické křivdě wikipedie.

Turnov je se 14 500 obyvateli čtvrtým největším městem v Libereckém kraji. Semily mají necelých 8,5 tisíce obyvatel, jsou tak nepoměrně menší.

Vláda od 1. března výrazně omezila volný pohyb obyvatel. Hranice okresů lze překročit kvůli cestě do práce, k lékaři nebo na úřad. Vycházky, běh a další aktivity jsou do 21. března možné jen na území obce, v níž dotyčný žije. V celé zemi začaly dnes platit i další restrikce, zavřely se školky a zbývající otevřené školy a také další obchody a provozovny služeb. Přísnější jsou podmínky zakrývání úst a nosu, v obchodě či MHD je nově povinný respirátor nebo nanorouška, v obci aspoň rouška.

Odběrové místo na antigenní testy v Harrachově skončilo, Polsko změnilo podmínky pro vstup do země

Z důvodu doporučení Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva zahraničních věcí se Liberecký kraj rozhodl ukončit činnost odběrového místa na antigenní testy v Harrachově. Jeho provoz tak skončil včera ve 22 hodin, fungovat začala v pondělí ráno. Důvodem je zejména úprava výjimek pro vstup do Polska, kde pro zahraniční pracovníky (tzv. pendlery) již neplatí povinnost podrobit se antigennímu testu.

LK/Filip Trdla, lo, čtk