Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov kvůli statice nemůže dát solární panely na dvě ze čtyř vytipovaných budov

04. 12. 2023 | 16:37

Turnov v Českém ráji nemůže ve svém pilotním fotovoltaickém projektu umístit solární panely na střechy dvou ze čtyř vytipovaných městských budov. Důvodem je statika, řekl novinářům starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

solárHodkovice1
ilustrační foto

"Nás to překvapilo, u těch nových objektů jsme čekali, že by to jít mohlo. Jásali jsme, když nám ČEZ Distribuce řekl, že nás připojí a že s tím nebude problém, ale jásali jsme předčasně," řekl Hocke.

Ze statických důvodů se jako nevyhovující ukázaly pro umístění solárních panelů střechy kulturního centra Střelnice, jehož výstavba za 188 milionů korun skončila před 15 lety, a také budovy takzvané nové radnice, kterou město před pěti lety nechalo zrekonstruovat za 65 milionů korun. "Musíme vymyslet nějaké jiné řešení, staticky podpořit krovy a tak dále. Třeba u nové radnice se opravil dům, obálka, ale střecha, krovy zůstaly původní nebo se zpevnily jen v té nejnutnější míře," uvedl místostarosta Turnova Jan Lochman (PROTO).

V tomto projektu bude moci ale radnice dát solární panely na střechy dvou budov - před dvěma lety postaveného komunitního centra Fokusu a na základní školu Žižkova. Fotovoltaické elektrárny na každé z nich by měly být s výkonem do 50 kilowatt, čímž by město mělo ročně uspořit řádově stovky tisíc korun ve srovnání se současnými cenami. Panely chce radnice na střechy osadit v příštím roce. Odhadované náklady jsou kolem šesti milionů korun, polovinu z toho by měla pokrýt získaná státní dotace.

Podle starosty budou hledat další městské objekty, kam by město mohlo solární panely umístit. V úvahu připadá například Domov důchodců Pohoda. "To je typický barák, kde by to dávalo smysl z provozního hlediska, poněvadž běží 24 hodin denně, sedm dní v týdnu," dodal Hocke.

Obdobné projekty chystají také jiná města v Libereckém kraj. Například krajský Liberec plánuje, že v průběhu dalších dvou let instaluje solární panely na střechy deseti městských budov. Jde o projekt za 42 milionů korun. Zhruba 17 milionů z toho radnice zaplatí ze získané dotace, z programu modernizačního fondu ministerstva životního prostředí.

čtk