Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov připravuje soutěž na umělecké dílo věnované prvnímu československému prezidentovi T. G. Masarykovi

18. 10. 2021 | 11:34

Turnov připravuje výtvarnou soutěž, ve které chce vybrat umělecké dílo, jež by mělo být poctou prvnímu československému prezidentovi T. G. Masarykovi. Pomník věnovaný této osobnosti chce radnice odhalit příští rok, kdy uplyne 100 let od Masarykovy návštěvy Turnova a 750 let od první zmínky o městě. Starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok) dnes ČTK řekl, že nyní vybírají odbornou komisi a soutěž by chtěli vyhlásit v listopadu.

masaryk dsc 9098
Ilustrační foto

"Uvidíme, jestli se nám podaří sehnat dílo, které se bude líbit nejdřív odborné komisi, potom dalším poradním orgánům města Turnova a na konci zastupitelům města Turnova. Když to vyjde, tak bych byl rád, abychom ho na podzim 2022 odhalili, když to nevyjde, tak jsme to zkusili, a myslím, že je to správné zkusit," uvedl starosta. Umělecké dílo chtějí podle něj instalovat v parku, který se od letošního roku jmenuje po Masarykovi.

Návrhy budou moci umělci posílat do poloviny března příštího roku, radnice na odměny v soutěži vyčlení 150.000 korun. Náklady na realizaci díla by pak podle starosty neměly přesáhnout milion korun.

Masaryk navštívil Turnov 17. září 1922 a jeho tehdejší program byl podle dobového tisku více než nabitý. Na cestě z nádraží až k radnici ho vítal špalír jásajících občanů. Vydal se také do Českého ráje, byl na Mariánské vyhlídce, prošel takzvanou Myší dírou a kolem Dračích skal do Sedmihorek. Cestou pozoroval i následky někdejší větrné smršti a ptal se na škody, které hruboskalským lesům způsobila kalamita zaviněná bekyní mniškou.

Turnov, který je čtvrtým největším městem Libereckého kraje, si příští rok také připomene 750 let od založení. Na oslavy má město se 14.500 obyvateli připraveno 2,5 milionu korun. Hlavní část oslav se bude konat mezi 21. až 29. květnem, program město chystá na každý den. "Bude to průřez společenského a kulturního života Turnova, do kterého bychom chtěli zapojit co nejvíce organizací," řekla místostarostka Petra Houšková (Nezávislý blok).

čtk