Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov se kvůli propadu v příjmech chystá zvýšit daň z nemovitosti

14. 06. 2021 | 18:31

Turnov se kvůli propadu v příjmech ze sdílených daní chystá zvýšit od roku 2022 daň z nemovitosti. Navýšení koeficientu z 2,0 na 2,4 schválila rada města, rozhodnutí je ale na zastupitelích města. Pokud změnu obecně závazné vyhlášky v této podobě na konci června schválí, město získá navíc zhruba 4,3 milionu korun. ČTK o tom dnes informoval starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

turnov Luděk Antoš IMG 6652
Foto: Luděk Antoš

"V reálu to znamená, že třeba u bytu 65 metrů čtverečních dojde k navýšení daně z 364 na 437 korun za rok. U rodinného domu se 100 metry čtverečních zastavěné plochy je to zhruba ze 770 na 924 korun za rok," uvedl Hocke. Ročně na dani z nemovitosti téměř patnáctitisícové město nyní vybere okolo 21,7 milionu korun, naposledy se výše této daně v Turnově měnila v roce 2012.

Důvodem, proč chce město daň z nemovitosti zvýšit, je podle starosty propad příjmů ze sdílených daní, který zapříčinily dva faktory na celostátní úrovni. "Prvním je ekonomická krize způsobená koronavirem a druhým, že byla zrušená superhrubá mzda," uvedl starosta. Podle něj město přišlo ročně na příjmech o 20 až 25 milionů korun. To je asi desetina původně očekávaných daňových příjmů pro letošní rok, nyní radnice počítá s částkou 180 milionů korun.

Podle starosty úspory hledali nejprve v rozpočtu města. "Provozní příspěvky našich příspěvkových organizací a obchodních společností jsme snížili o pět procent, dotační fond města jsme ponížili o 20 procent, snížili jsme pracovní úvazky na městském úřadu, snížili jsme smlouvu na údržbu města a městské zeleně," uvedl. Radnice šetří i na investicích. "Děláme jen to, co jsme začali dělat minulý rok, anebo na co máme dotace nebo na co nám přispívají lidé při koupi pozemků - na zasíťování nebo na silnice," řekl Hocke. Jen úspory v rozpočtu města ale podle něj nestačí. "Bohužel ekonomika neroste, tak jak nám všichni říkají, aspoň to není vidět na daňových příjmech," dodal starosta.

čtk