Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov vyhláškou výrazně omezí pití alkoholu na veřejnosti, dosud platil zákaz na dětských hřištích

01. 07. 2019 | 15:15

Turnov v Českém ráji vyhláškou výrazně omezí pití alkoholu na veřejnosti. Dosud platil zákaz jen na dětských hřištích, od poloviny července to bude i v okruhu 100 metrů od škol či sportovišť, 50 metrů od autobusových zastávek a dvou večerek, na náměstí Českého ráje, ve dvou parcích či na autobusovém terminálu. Novinářům to dnes řekla místostarostka Petra Houšková (Nezávislý blok).

drinks-2578446 1280
Ilustrační foto

"Důvod, proč jsme vyhlášku schválili, tak je především spojen s dalšími vlivy, které souvisí s požíváním alkoholu. Jako je znečišťování veřejného prostoru, vandalismus, ničení mobiliáře a potom následné zvýšené náklady na úklid města," uvedla Houšková.

Zákaz se podle ní netýká předzahrádek ani kulturních, společenských či sportovních akcí, které se na vymezených místech konají. "Často třeba řešíme, že na atletický stadion přichází v podvečerních hodinách party, které sedí na tribuně a ráno po nich zůstávají střepy, prázdné láhve, nepořádek, poničený mobiliář," zdůvodnila místostarostka, proč mezi vymezená místa zařadili i sportoviště.

Vyhláška podle radního Michala Loukoty (PROTO) umožní v takových situacích alkohol zabavit. "Není to myšleno ale jako represe obyčejných lidí nebo turistů, když si někde otevřou třeba pivo," uvedl.

Policie podle jejího velitele na Turnovsku Milana Drahoňovského tyto případy řeší většinou na základě upozornění od některého z obyvatel města. "Oznámí to většinou tehdy, když ho to pohoršuje, když musí překračovat opilce, když překračuje odpadky, když musí být svědkem střetů mezi těmito lidmi, kteří se někde srocují, a když páchají protiprávní jednání," uvedl. Přijetí nové vyhlášky vítá. "Zatím jsme řešili jen následky, nyní máme nástroj, jak následkům trochu předejít. Jsme za to rádi," řekl Drahoňovský. Na místě přestupku mohou podle něj porušení vyhlášky řešit domluvou nebo sankcí až do výše 10.000 korun, ve správním řízení hrozí pokuta až 100.000 korun.

čtk