Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov vyhláškou zvýšil daň z nemovitosti pro příští rok domácnostem i firmám

28. 06. 2024 | 14:16

Turnov v Českém ráji vyhláškou zvýšil daň z nemovitosti pro příští rok domácnostem i firmám. Očekává, že roční příjem z této daně mu stoupne z 39 na 50 milionů korun a částečně městu pokryje snížený příjem ze sdílených daní. Novináře o tom dnes informoval starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Turnov Luděk Antoš  IMG 6661
Turnov, foto: Luděk Antoš

Prakticky to bude podle něj znamenat, že například pro byt o rozloze 65 metrů čtverečních stoupne meziročně daň ze 766 na 876 korun. Pro rodinný dům se zastavěnou plochou 100 metrů čtverečních, který nyní už po zvýšení daně v důsledku vládního konsolidačního balíčku platí 980 korun, bude daň 1120 Kč.

Domácnosti i firmy ve čtrnáctitisícovém Turnově v důsledku vládního balíčku už letos zaplatili na dani z nemovitosti o 80 procent více než loni. Některé změny z tohoto balíčku ale budou účinné až od příštího roku. "My jsme teď stáli před tím, jestli to necháme být, nebudeme do toho zasahovat a necháme fungovat to vládní opatření. Kdybychom to udělali a nepřijali obecně závaznou vyhlášku, tak by se zvýšila daň z nemovitostí trvale bydlícím obyvatelům o dalších 42 procent, naopak by se snížila daň z nemovitostí pro majitele rekreačních objektů, garáží a pro podnikatele. To si myslíme, že není fér," řekl starosta.

Podle něj proto hledali politický konsensus a nakonec našli řešení, pro které hlasovali všichni zastupitelé města. "Dohodli jsme se, že trvale bydlícím navýšíme daň, místo o 42 procent o 14,3 procenta. Výrazně víc zatížíme daní rekreační objekty a garáže, protože to jsou věci, z kterých město nemá vůbec nic, a ty budeme navyšovat o 67 procent. A potom, že navýšíme pro podnikatelské subjekty nebo ty, kteří používají nemovitosti k podnikání, daň o 43 procent," dodal starosta.

Zvýšení daně z nemovitosti by podle starosty mělo městu částečně pokrýt státem snížený příjem ze sdílených daní. Letos by z nich Turnov měl získat kolem 288 milionů korun, bez vládního úsporného balíčku by to bylo kolem 344 milionů korun. Navýšená daň z nemovitosti tak letos pokryje asi třetinu z propadu ze sdílených daní. Loni Turnov na dani z nemovitosti získal 22,5 milionu, letos očekává zhruba o 17 milionů více.

čtk