Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnovská Náruč pořádá dvakrát do roka sbírku a bezplatný šatník pro pěstounské rodiny

06. 11. 2020 | 12:29

Turnovská Náruč tradičně dvakrát do roka (na jaře a na podzim) organizuje bazárek a sbírku dětského oblečení a potřeb. Věci putují většinou do pěstounských rodin, charitativních organizací, dětských domovů. Původně na říjen plánovaná týdenní akce ale nakonec vzala za své z důvodu vládních opatření. Jestli ale něco v Náruči neumí, tak je to sedět s rukama složenýma v klíně.

oblečení ramínko
Ilustrační foto

„S kolegyněmi nás napadalo, že když teď máme zavřeno, vzniknul nevyužitý prostor. Navíc nebylo dne, aby někdo nevolal a nenabízel věci do sbírky – naši návštěvníci už jsou totiž zvyklí, že na podzim provětrají skříně a vyřazené věci nosí k nám,“ popisuje kontaktní pracovnice Kateřina Kosíková, která sbírku koordinuje.

Protože není možné, aby se lidé v Náruči shlukovali, funguje předávání věcí pouze po telefonické domluvě. Pracovnice Náruče následně vše třídí a rozmístí v tělocvičně. Ta už se rychle plní a stále se ozývají další a další lidé, kteří chtějí darovat – volali dokonce i z jiných měst - z Mladé Boleslavi, Mnichova Hradiště, Jablonce nad Nisou. Z věcí si pak přicházejí (opět po předchozí domluvě) vybrat především pěstounské rodiny, sólo rodiče, rodiny, které pečují o více dětí.

„Snažíme se, aby potřebné rodiny nevnímaly šatník jako charitu. Víme, že mnoho z nich se stydí, necítí se být v kategorii potřebných. Přijít si vybrat do Náruče – anonymně, v soukromí a navíc v příjemném prostředí rodinného centra – tak pro ně nemusí mít pachuť ponížení a doprošování. Zároveň nám připadá nesmyslné posílat věci někam kilometry daleko, když i na Turnovsku je teď mnoho rodin, které v souvislosti s covidovou krizí šetří každou korunu. Navíc kvůli zavřeným obchodům může být problém tyto věci (a hlavně zimní) vůbec sehnat – ne každý si může objednávat on-line,“ doplňuje koordinátorka.Foto: Náruč TurnovInformaci o pořádání šatníku Náruč předává na turnovský OSPOD, do místní pobočky sociální služby D.R.A.K. a dalším organizacím, které pracují s rodinami.

Šatník bude k dispozici po celou dobu omezeného provozu Náruče. Samozřejmostí je přísné dodržování hygienických podmínek.

Náruč také připomíná, že i přes utlumení veškerých veřejných aktivit jsou stále k dispozici odborní konzultanti, kteří umí poskytnout rychlou první pomoc – např. psychologickou, speciálně pedagogickou, sociálně právní atd.

TZ/Anna Bergerová