Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnovské Centrum pro rodinu Náruč oslavilo dvacáté narozeniny

14. 01. 2020 | 14:31

Dvacet let působí Centrum pro rodinu Náruč v Turnově jako místo ke společnému hraní, zpívání, výletům, ale i k učení se nových dovedností pro rodiny s dětmi. A náruč rozevírá až do Mnichova Hradiště nebo Mladé Boleslavi. Své jubileum si připomněla organizace v pátek 10. ledna ve svém turnovském sídle. Za Liberecký kraj, který činnost Náruče finančně podporuje, přišel na oslavu náměstek hejtmana pro sociální oblast Pavel Svoboda.

turnov náruč DSC 0174
Zprava: zakladatelky Náruče Hanka Hajnová a Petra Houšková, současná ředitelka Tereza Linhartová

Centrum pro rodinu Náruč pomáhá svými aktivitami fungujícím rodinám i těm pěstounským. Pomáhá také propagovat náhradní rodinnou péči a podílí se na vyhledávání nových pěstounů. Má nezastupitelnou úlohu, a to nejen v Turnově. Proto činnost rodinného centra podporuje také Liberecký kraj,“ uvedl náměstek hejtmana Pavel Svoboda. „Chápu, proč ve svých začátcích zvolila organizace název, který vyjadřuje nejvřelejší a nejbezpečnější místo na světě, a sice náruč. Neboť, jak prohlásil Mahátma Gándhí, lidská náruč je tak prostorná, že je s to obsáhnout celý svět. Věřím, že blahodárný účinek Náruče ocení i další generace maminek a tatínků a do dalších let přeji organizaci, aby se jí dařilo.“

Pogratulovat organizaci ke dvacetinám dorazilo několik desítek lidí, včetně rodičů s dětmi. Ředitelka Tereza Linhartová ve slavnostně nazdobené herně připomněla začátky a první krůčky Náruče. Hodně úspěchů popřály organizaci také někdejší zakladatelky a bývalé pracovnice. Mezi hosty nechyběl ani starosta Turnova Tomáš Hocke s rodinou.

Foto: LK

Stěny malé herny pokrýval krátký popis jednotlivých epoch historie centra. K dobré náladě hrálo přítomným tříčlenné místní hudební sdružení. Zejména přítomné děti potěšil zlatý hřeb večera – ke dvacetinám upečený a řádně vyzdobený dort. Náměstek Pavel Svoboda přinesl jako dárek Náruči několik knížek pro nejmenší a hru Člověče, nezlob se.

Centrum pro rodinu Náruč je nezisková organizace, jejímž cílem je pomoc a podpora biologických rodin i rodin pěstounských. V Turnově nabízí prostory pro setkávání dětí a jejich rodičů, organizuje volnočasové aktivity, kurzy pro osobní růst, tvůrčí aktivity, společné výlety, slavnosti, pobyty, besedy a semináře, poradenství, a provozuje hernu a miniškolku. Současně pomáhá pěstounům při výchově a péči o děti. Dětem a rodinám pomáhá při řešení obtížných situací. Působí jako rodinné centrum také v Mnichově Hradišti.

LK/Jan Mikulička