Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnovské koupaliště v Maškově zahradě přestává stačit zájmu veřejnosti, červen lámal rekordy

01. 07. 2019 | 19:32

Venkovní koupaliště v Maškově zahradě v Turnově přestává stačit zájmu veřejnosti. Do budoucna hrozí, že ne všichni zájemci se dostanou do areálu. Novinářům to řekl jednatel společnosti Městská sportovní Turnov Vladimír Křapka, jež městský areál provozuje.

koupaliště turnov mad 66254177 2231452786952409 1567172715213750272 o
Foto: Mad

Venkovní bazén s atrakcemi otevřela radnice patnáctitisícového města v červnu 2016. Koupaliště se skluzavkami, tobogánem a drahami pro plavce je nejlépe vybavené v kraji. V červnu ho navštívilo rekordních 18.000 lidí, dosavadní maximem bylo 12.500 z června 2017. Extrémně vysoká byla letos návštěvnost v neděli 30. června, kdy se v areálu vystřídalo 3000 lidí. "Narážíme na poměrně zásadní problém, a to je bezpečnost, bezpečnostní předpisy a limity hygieny, protože okamžitý stav návštěvníků na koupališti nesmí převýšit 1400 lidí," uvedl Křapka.

Při výstavbě koupaliště se počítalo s tím, že běžná denní návštěvnost bude kolem 1000 lidí a v parných dnech nepřesáhne 2000. Zájem je ale výrazně vyšší. "Může se stát, že pokud by takových dnů, jako byla neděle, bylo více, tak budeme muset pověsit cedulku Obsazeno," řekl jednatel. Při nedělní návštěvnosti nestačila ani parkoviště. Auta nechávali lidé i na okolních loukách a podle Křapky se řidiči vzájemně blokovali a vznikaly mezi nimi konflikty. "Další konfliktní situace byly ve frontách před pokladnou," dodal s tím, že na vstup do areálu se čekalo až 45 minut.

Jednatele i proto překvapuje zatím malý zájem o čipové karty, jež jsou vhodné pro pravidelné návštěvníky. "Čekal jsem, že se jich prodají tisíce, zatím jen stovky," uvedl. Výhodou karty podle něj je, že její držitel nemusí stát ve frontě před pokladnou a má levnější vstupné.

Vyšší počet návštěvníků má vliv i na počet úrazů, většinou jsou to ale jen drobná zranění. "Nejčastěji jde paradoxně o spálená chodidla při fotbale na hřišti s umělou trávou," uvedl Křapka. Lidé totiž nedbají doporučení a hrají ho v horku bosí. S počtem návštěvníků roste i spotřeba vody pro koupání. "Za každého musíme denně vyměnit 60 litrů," řekl jednatel. Loni za sezonu koupaliště navštívilo 70.000 lidí. Spotřebovalo se tak 4,2 milionu litrů vody, což je v přepočtu 84.000 plných pivních sudů.

čtk