Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnovské muzeum dokončilo po čtvrt roce revitalizaci expozice věnované historii kamenářství v regionu

29. 03. 2023 | 5:00

Muzeum v Turnově v Českém ráji po bezmála čtvrt roce dokončilo revitalizaci expozice věnované historii kamenářství v tomto regionu. Jinak vypadá vizuálně, kdy nyní převládá bílá a černá. Částečně obměněné jsou i exponáty. Úpravy dělali pracovníci muzea sami. ČTK to dnes řekl kurátor sbírkových fondů výtvarného umění a šperku turnovského muzea Miroslav Cogan.

turnovmuzeum1
Foto: Artur Irma

"Nám sem přibyl, pro návštěvníky věřím, že velmi atraktivní, model sklářské pece, která v Turnově fungovala do roku 1864. A podle toho jsme uzpůsobili i obsah dalších vitrín," uvedl Cogan. Předlohou pro vytvoření repliky pece byla skica ze zápisníku někdejšího úspěšného majitele hutě v Turnově Antonína Paclta, která sloužila v předminulém století k pálení skelné kompozice. "Máme tady i ukázky originálních balíčků s jeho (Pacltovými) barevnými skly. Říká se tomu kompoziční sklo, protože se to skutečně komponovalo z mnoha přísad, aby ten sklář, laborant dosáhl požadované barvy co nejbližší drahému kameni," řekl kurátor.

Foto: Artur IrmaZ nových exponátů je nepřehlédnutelný i barokní relikviář osazený skleněnými kameny, který do Turnova zapůjčilo Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze. "My ho tady máme i jako ukázku toho, že v polovině 18. století byly skleněné kameny pořád ještě poměrně drahé, protože turnovští laboranti a brusiči si to know how hlídali," uvedl Cogan.

Kromě nových exponátů je novinkou i podoba expozice. "Předtím bylo pozadí dřevěné, jakoby imitace přírodního dřeva, dýhy," připomněl kurátor. Nyní je v bílé a černé. Tím barevně ladí s úpravami dalších částí prvního patra muzea, které je věnované zpracování drahých kamenů a šperkařství v tomto regionu. Jako první se do černé a bílé "proměnil" před dvěma lety kabinet granátového šperku s exponáty z období od začátku 19. století až po současnost. "Tam bylo původně takové drsné hnědé textilní pozadí, na kterém granátové šperky zanikaly. A ten výsledek nás velmi příjemně překvapil a naladil do dalšího pokračování tohoto projektu," uvedl Cogan. Obdobně tak podle něj loni upravili také místnost věnovanou současným firmám, které se zabývají zpracováním drahých kamenů. Úpravy čekají ještě místnosti, které jsou zaměřené na turnovskou šperkařskou školu a mezinárodní šperkařská sympozia.

Foto: Artur IrmaS kamenářstvím je Turnov a jeho okolí spjatý už z doby pravěku. V historické expozici tak nechybí ukázky neolitických nástrojů z kozákovských jaspisů, připomínky těžby a zpracování drahokamů v éře Karla IV. a Rudolfa II. či založení turnovského kamenářského bratrstva roku 1715. Od začátku 18. století se v tomto regionu také rychle rozvíjela výroba imitací drahokamů z kompozičního skla. Po přemístění hutí do Jizerských hor v průběhu 19. století se kompoziční sklo stalo základem jabloneckého bižuterního průmyslu a na Turnovsku tuto výrobu zčásti nahradilo broušení českých granátů.

čtk