Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnovské památky za sebou mají podivnou sezonu, ale mohla dopadnout i hůř. Valdštejn musel zavřít předčasně

25. 12. 2020 | 16:26

Letošní, v mnoha věcech netradiční, rok 2020 se pomalu blíží ke konci aa nastává čas bilancování. Na počet návštěvníků si v letošní hlavní turistické sezóně ani jeden z úseků organizace Turnovské památky a cestovní ruch, nemůže stěžovat, i když sezónu, kterou zahrnují měsíce květen – září, poznamenalo v květnu a částečně v červnu omezení z důvodu koronaviru a vládních nařízení.

ValdštejnFBofic
archivní foto

Bohužel na hradě Valdštejně musela být sezóna předčasně ukončena. V adventním čase jsme hrad pro návštěvníky vánočně vyzdobili, ale klasické vánoční prohlídky nejsou vzhledem k současné situaci možné.

Služby Regionálního turistického informačního centra vyhledalo v období květen - září na 23 690 turistů. V porovnání s předchozími dvěma lety je to o 10% méně, i když samotné prázdninové měsíce jsou co do návštěvnosti srovnatelné. V letošním roce se změnil poměr mezi českými a zahraničními návštěvníky a to ve prospěch těch českých. Oproti předcházejícímu období vyhledalo služby infocentra o polovinu méně zahraničních návštěvníků.

Nejvíce ze zahraničních návštěvníků bylo jako již tradičně z Německa, Polska a Nizozemska. Přijeli však i turisté z Izraele, Bolívie, Ruska, Argentiny, Číny, Namíbie, Mexika, JAR nebo třeba z Kazachstánu, Indie a Austrálie. V porovnání s minulými roky byl registrován větší zájem o turistické suvenýry a regionální produkty. Vyšší počet účastníků byl zaznamenám i u jednotlivých programů v rámci připraveného Turnovského léta. Informační centrum se o prázdninových měsících zapojilo i do republikové hry České televize „Zachraň trosečníky“.

Vysoká kvalita poskytovaných služeb byla návštěvníky oceněna v anketě „O nejoblíbenější infocentrum roku 2020“. Turnov se stal vítězem v Libereckém kraji - již po čtvrté. Velmi dobře bylo informační centrum hodnoceno i v rámci mystery shoppingu, ve kterém informační centrum Turnov získalo výborné hodnocení - celých 100%! Mystery shopping provádí A.T.I.C. ČR ve spolupráci s agenturou CzechTourism a zaměřuje se na kvalitu obsluhy, exteriér a interiér informačních center, včetně jejich vybavení propagačními materiály.

V rámci letních měsíců probíhalo mezi návštěvníky i dotazníkové šetření, ve kterém se sledovalo, ze kterého kraje (u zahraničních návštěvníků z jaké země) návštěvník přijíždí, co ho inspirovalo k návštěvě Turnova a Českého ráje, za jakým účelem zavítali do informačního centra či jestli se zúčastnili některé akce v rámci Turnovského léta. V závěru dotazníku měli návštěvníci prostor k vyjádření svých připomínek, které byly milé a pozitivní. V listopadu informační centrum obhájilo certifikát Českého systému kvality služeb.

Synagogu v uvedených měsících navštívilo 1 829 návštěvníků a proběhly zde 2 koncerty. Na ženské galerii se vystřídaly dvě zajímavé výstavy „Hvězda pod tíhou hvězdy“ a „Všední život Izraelců očima izraelského fotografa“.  Zvýšený zájem byl i o rozšířené úterní prohlídky, které kromě synagogy zahrnovaly i procházku bývalou židovskou čtvrtí a prohlídku hřbitova. Celkem proběhlo 13 těchto prohlídek. Pozoruhodné jsou zápisy v pamětní knize umístěné v synagoze, které svědčí o tom, jak dobře se město Turnov o tento objekt, prostřednictvím své příspěvkové organizace, stará. Synagoga se zapojila i do dvou pořádaných večerních prohlídek Magický Turnov a do oblíbeného programu pro základní školy „Putování po památkách“.

archivní foto

Začátek návštěvnické sezóny na hradu Valdštejně, byl poznamenán vládními nařízeními v souvislosti s koronavirem a nemohla se zde uskutečnit řada plánovaných akcí. Přestože během prázdninových měsíců hrad navštívilo 33 650 návštěvníků, což je o 12% více než v předcházejících letech za stejné období, propad návštěvnosti z posunutí sezóny a jejího dřívějšího ukončení se dohnat nepodařilo. Za období duben - říjen se návštěvnost snížila oproti předchozím letům o skoro 20%, což je cca 10 000 návštěvníků (průměr za minulé roky 54 000, je letos 43 557 návštěvníků). Během prázdninových měsíců zde proběhlo 12 kulturních akcí, 17 nočních prohlídek, 91 dětských prohlídek a uskutečnila se zde i výstava včetně doprovodných aktivit k tématu letošního roku „Valdštejnové, lvi ve službách císařů“.

V podhradí proběhla zajímavá výstava „Erbovní bestie“ a nesmíme zapomenout ani na zapojení tohoto kouzelného místa do projektu České televize „Zachraň trosečníky“. Pro návštěvníky hradu byla rozšířena expozice o novou místnost s názvem „Čajový salónek Lexů z Aehrenthalu“, včetně litografií pařížské módy druhé poloviny 19. století z pozůstalosti rodiny šlechtice Maximiliána Prinze von Croy. Zajímavými kusy mobiliáře byly doplněny expozice v rytířském sále romantického paláce či v biliárním sále. Zde kromě nových kusů nábytku přibyly i kopie velkoformátových obrazů Valdštejnových koní.

V letošním roce byl v porovnání s minulými lety větší zájem o samostatnou prohlídku areálu bez průvodce. Ze stavebních prací bychom připomněli spárování části zídek a mostu na prvním nádvoří. V rámci republikového projektu „Má vlast cestami proměn“ se hrad Valdštejn umístil na třetím místě. Hrad Valdštejn se účastnil i soutěže Stavba roku Libereckého kraje.

Synagoga Turnov i hrad Valdštejn jsou zapojeny do republikového projektu „Objevuj památky“.

Pro uživatele sociálních sítí byly a jsou připravovány zajímavé příspěvky na facebooku i instagramu (www.facebook.com/infoturnov, www.facebook.com/valdstejnhrad, www.instagram.com/infocentrumturnov. www.instagram.com/hradvaldstejn_official).

Na facebooku informačního centra jsou pravidelně uveřejňovány oblíbené a hodně sledované historické fotografie Turnova. Hrad Valdštejn pokračuje po jarní „sochařské“ sérii příspěvků „Svatí patroni na hradě“ novou s názvem „Šlechtické rody na Valdštejně“. Zde budou představeny všechny rody, které v minulosti hrad vlastnily a jejichž erby jsou vyobrazeny v rytířském sále romantického paláce.

Eliška Gruberová, Turnovské památky a cestovní ruch, příspěvková organizace, převzato z www.turnov.cz