Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnovský festival Modrý Kocour slaví čtvrtstoletí, bude gynekologicky laděný. Pořadatel zapátrá, co má v genetickém kódu

08. 02. 2020 | 7:32

Lehce gynekologicky laděný bude podle pořadatelů letošní ročník multižánrového divadelního festivalu Modrý Kocour, který se bude konat ve druhé polovině února v Turnově. Festival slaví 25 let od svého vzniku, na což odkazuje i plakát v podobě ultrazvukového snímku kocoura, který čeká na své zrození. "Protože budeme ohledávat, co vlastně má v genetickém kódu Modrý kocour, že se mu takto daří," uvedl ředitel festivalu Mario Kubaš.

modrykocour
Foto z www.kudyznudy.cz

Festival nabídne od 19. do 23. února přes 20 divadelních her, několik koncertů, výstav a k výročí vydají organizátoři i knihu. Zájem o Modrého kocoura v posledních letech podle Kubaše výrazně stoupl, navštěvuje ho přes 2000 diváků. "Festival za posledních pět let výrazně narostl jak návštěvnicky, tak účastnicky a v současnosti se jedná o jeden z největších festivalů v České republice," řekl Kubaš.

K rostoucí návštěvnosti podle něj pomáhá to, že součástí festivalu je i hudba. "Ukázalo se, že je to krok správným směrem. Smyslem hudebních akcí je nalákat mladé lidi, kteří by primárně na divadelní festival nešli," uvedl. "A ukazuje se, že to funguje. Pak mladé vídáme v hledišti i na divadle," dodal.

Letos na festivalu vystoupí Mardoša z Tata Bojs, Ventolin či DJ Myslivec z MIDI lidi. "Hudební program snese srovnání s nejlepšími pražskými hudebními scénami," míní Kubaš. Hlavní část programu festivalu ale stále tvoří divadlo. Vystoupí i několik divadelníků, kteří zde zhruba před 20 lety začínali jako amatéři a nyní se podle Kubaše řadí k nejlepším ve svém oboru. Zmínil soubor VOSTO5, podle jehož divadelní inscenace Vlastníci vznikl stejnojmenný současný divadelní hit, nebo autorku divadelních pohádek Annu Duchaňovou či divadlo Na tahu.

Rozpočet Modrého kocoura je přes půl milionu korun, třetinou se na něm podílejí Turnov, Liberecký kraj a ministerstvo kultury, ze třetiny sponzoři a zbytek je ze vstupného. Letošní ročník festivalu bude mezinárodní. Program bude dvojjazyčný, i v angličtině. "Přijede soubor z Holandska, soubor z Polska a na mezinárodní divadelní dílnu přijedou také němečtí umělci," uvedl Kubaš. Předpokládá, že zážitkem bude vystoupení souboru KROV z nizozemského města Breda hrané v holandštině. "A dokonce nám soubor prozradil, že je to nějaký speciální holandský dialekt, kterému nerozumí ani Holanďané," dodal Kubaš. Podle něj ale byli ujištěni, že by i tak měli diváci porozumět tomu, co se bude dít na scéně.

čtk