Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Už podruhé se v Semilech uskuteční Horolezecký a cestovatelský festival Viktora Kuny Dech hor

19. 10. 2019 | 18:34

Malebné Tereziánské léto přineslo do Semil množství kulturních akcí. Jen před několika dny skončil v pořadí již 6. filmový festival s názvem Fokus Fest a již nyní se můžeme těšit na akce další. Jako první se představí nesoutěžní přehlídka amatérských divadel Semilský paroháč, v těsném závěsu za ní festival cestovatelských filmů Dech hor a zapomenout nelze ani Jazz pod Kozákovem, který si v letošní sezóně připíše neuvěřitelný 33. ročník.

hory4TOP
ilustrační foto

Jako barevná nit se pak podzimním programem proplétá připomínka událostí, které změnily dějiny České republiky na podzim před 30 lety - soubor výstav, besed, přednášek a vystoupení vyvrcholí koncertem Podkrkonošského symfonického orchestru u příležitosti výročí událostí 17. listopadu.

Semilský paroháč

Nesoutěžní přehlídka amatérských divadelních souborů se letos na podzim v Semilech představuje již po jedenadvacáté. Odstartovala ji úspěšná premiéra hry Muž na vodítku v podání místního divadelního souboru PODIO, která svojí lehkostí a hravostí předznamenala atmosféru následujícího festivalového dění. Tak jako každý rok se i letos diváci mohou těšit na bohatý program, v němž pořadatelé nezapomněli na malé ani velké diváky. Chybět nebude tradiční máchání poroty v Jizeře, Parohaté kutění pro nejmenší, dobrá muzika a hlavně celá řada divadelních představení.

Dech hor

Již podruhé se v Semilech uskuteční Horolezecký a cestovatelský festival Viktora Kuny Dech hor, a to v termínu  2. - 3. listopadu. Pro návštěvníky jsou připraveny přednášky a filmy z horolezeckých a cestovatelských expedic, archivní dokumenty, a také kurzy skalního a ferratového lezení. Nebude chybět ani unikání reportáž z dnešního Černobylu a cestovatelský dokument z Afriky Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda.

Jazz pod Kozákovem

Po letech svého působení na programové scéně semilské kultury změnil v letošním roce Jazz pod Kozákovem svoji tvář. Zatím co doposud festival jeho návštěvníci jako dvoudenní akci, letos poprvé festival překonal hranici dvou večerů a jednoduše řečeno se "rozmáchl" napříč podzimem. Odstartován zahajovacím koncertem v netradičních koncertních továrenských prostorách Fabriky 1861, přes Jazz ve městě vstoupí festival do listopadové části programu již 15. listopadu Koncertem pro školy. Na programu se dále objeví například česká zpěvačka, pianistka a skladatelka Barbora Mochowa, španělský hudebník, baskytarista a producent Kike Mor a všem známý a velmi oblíbený liberecko-semilský Big O´Band v čele s Markem Ottlem. Hvězdou letošního ročníku se bezpochyby stane držitelka několika zlatých slavíků, zpěvačka s nezapomenutelným hlasem, Eva Pilarová.

30 let svobody v Semilech

Semily se připojují k oslavám 30 let svobody v 30 městech republiky. Oslavy pod heslem „Nezapomeňme“ koordinuje Paměť národa. V celém Česku budou znít zvony na připomínku znovu získané svobody, a to 17. listopadu v symbolických 17,11 hodin.

 „V rámci oslav byla v Muzeu a Pojizerské galerii Semily zahájena výstava Sametová revoluce, která potrvá až do ledna příštího roku,“ sdělila Bc. Lena Mlejnková, starostka města Semily. „Dále nebudou chybět ani tematické besedy, přednášky i jazzové koncerty. V úterý 5. listopadu se pak v kině Jitřenka uskuteční slavnostní večer k výročí Sametové revoluce s besedou. Hosté se mohou těšit na premiéru dokumentu o Sametové revoluci v Semilech, následovat bude projekce dokumentu Agent Vian, komentovaná autorem Adamem Drdou.“

SM/Renata Coufalová