Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V monitoringu návštěvnosti magnetů Českého ráje vedou Prachovské skály před Starými Hrady a Troskami

09. 03. 2022 | 5:00

Stejně jako v uplynulých letech zpracovalo i letos Sdružení Český ráj monitoring návštěvnosti památek, turistických cílů a akcí za období loňského roku. „Podklady pro souhrnnou zprávu za celý region získává Sdružení ve spolupráci   s informačními centry v regionu, která jednotlivé monitorované subjekty oslovují a získané údaje nám předávají. Všem patří za tuto aktivitu velké poděkování,“ říká Jitka Kořínková ze Sdružení Český ráj.

Malá Skála
Vyhlídka na Malou Skálu, pohled, který neomrzí. Foto: Pavel Charousek

Pochopitelně i v loňském roce návštěvnost významně ovlivnila epidemická situace a s ní související vládní opatření v podobě uzavření památek či omezení počtu účastníků akcí. Přesto je návštěvnost řady míst úctyhodná.

Monitoring návštěvnosti byl zjišťován na 60 turistických atraktivitách, které v roce 2021 navštívilo 1,1 milionu turistů, což je ve srovnání s rokem 2020 pokles zhruba o 100 tisíc.

K nejvyhledávanějším cílům, kde se počet turistů pohyboval kolem 100 tisíc, patří Prachovské skály (130 472 osob), Staré Hrady (114 000 osob), zřícenina hradu Trosky (96 983 osob) a Zámecký resort Dětenice (95 238 osob).

Následují ŠKODA Muzeum (76 218 osob), Zámek Sychrov (58 886 osob), Hrad Valdštejn (51 532 osob), hrad Kost (42 359 osob), Bozkovské dolomitové jeskyně a zámky Hrubá Skála a Humprecht.

Služeb informačních center v Českém ráji v roce 2021 využilo téměř 245 tisíc návštěvníků.
Mezi nejvyhledávanější „íčka“ patří MIC Jičín s 67 tisíci návštěvníky, následuje Autocamp Sedmihorky (téměř 33 tisíc návštěvníků) a Turnov (téměř 32 tisíc návštěvníků).

I přes nepříznivé podmínky zaznamenala některá infocentra nárůst v počtu návštěvníků oproti loňskému roku, konkrétně IC a městské muzeum Nová Paka a TIC Zvířetice zhruba o 30 %, Hotel & zámek Svijany dokonce o více než 90 %.

Od roku 2018 monitoruje Sdružení Český ráj také návštěvnost akcí, bazénů a koupališť. V loňském roce se ale řada v minulosti zavedených a vyhledávaných akcí nekonala.

Nejvíce navštívenými akcemi v regionu byl Jičínský Food Festival (zhruba 5 500 osob) a Jičín – město pohádky (4 500 platících návštěvníků).

Bazény a koupaliště v Českém ráji zaznamenaly v loňském roce více než 260 tisíc návštěvníků. Oproti roku 2020 došlo k poklesu - v tomto případě především z důvodu méně příznivého počasí pro koupání.

„Získaná data předáváme dále do krajské a národní databáze. Jejich přehledné zpracování je pak k dispozici na doméně České centrály cestovního ruchu www.tourdata.cz,“ uzavřela Lenka Bevilaqua ze Sdružení Český ráj.

TZ/Pavel Charousek