Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V podkrkonošské Jilemnici zastupitelé až napodruhé zvolili starostou Davida Hlaváče (ODS)

10. 11. 2022 | 15:50

Napodruhé v podkrkonošské Jilemnici na Semilsku zastupitelé zvolili starostu. Nadále bude v čele pětitisícového města David Hlaváč (ODS). Jednání o vytvoření koalice bylo podle něj složité. "Výsledek byl takový, že se do zastupitelstva dostalo moc subjektů na tak malé město a těžko se to skládalo," uvedl dnes Hlaváč pro ČTK.

jilemniceveterányMad
archivní foto z Jilemnice Mad

V Jilemnici byly komunální volby z měst v Libereckém kraji nejvyrovnanější. Sedmnáct mandátů si rozdělilo sedm uskupení, čtyři mají po třech zastupitelích. Rozdíl mezi výsledky prvních čtyř stran nebyl ani jedno procento, vyhrála ODS s 16,64 procenta hlasů, hnutí SPD mělo 16,02 %, SDH Jilemnice 16,01 % a Místní hnutí za harm. rozvoj 15,72 procenta.

Na koalici se nakonec domluvilo ODS s Místním hnutí za harm. rozvoj, Starosty pro Liberecký kraj a hnutím Zdraví Sport Prosperita. Dohromady mají v 17členném zastupitelstvu většinu devíti hlasů.

Z 39 měst v Libereckém kraji jen ve dvou nebylo zvoleno nové vedení města na ustavujícím zastupitelstvu. Kromě Jilemnice ještě v Doksech u Máchova jezera na Českolipsku. Tam budou nové vedení volit zastupitelé 23. listopadu. V opozici zřejmě skončí dosud vládnoucí Doksy náš domov a funkci starostky tak asi opustí po 12 letech Eva Burešová. Její uskupení sice volby těsně vyhrálo, když získalo pět z 15 možných mandátů, na koalici se ale domluvily čtyři zbývající strany zastoupené v zastupitelstvu. Dohodu o spolupráci podepsalo na začátku listopadu druhé uskupení BOD 21, které má také pět mandátů, s ODS, ANO a ČSSD. Tato koalice bude mít v patnáctičlenném zastupitelstvu deset hlasů.

čtk