Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Semilech plánují na příští rok investice 119 milionů korun. To je třikrát víc než letos

20. 12. 2023 | 8:38

V Semilech plánují na příští rok investice za 118,75 milionu korun, je to téměř třikrát víc, než bylo v plánu na letošní rok. Největšími akcemi jsou rekonstrukce atletického stadionu, výstavba nového dopravního terminálu a stavba mostu přes Jizeru, kterou ale financuje z větší části Liberecký kraj.

mostsemily1
Foto Artur Irma

Do investic půjde víc než třetina rozpočtu okresního města, radnice proto také počítá s přijetím nového úvěru s desetiletou splatností. ČTK to řekla starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Stejně jako pro letošní rok i pro rok 2024 sestavili v Semilech schodkový rozpočet, město počítá s příjmy téměř 285,61 milionu korun, výdaje budou ale ještě o bezmála 51 milionů korun vyšší. Schodek pokryje město penězi na svých účtech, zastupitelé ale zároveň schválili i přijetí nového investičního úvěru 30 milionů korun. "Ten bude čerpán pouze v případě, že se na rekonstrukci atletického stadionu nepodaří získat dotaci z Národní sportovní agentury a Libereckého kraje," doplnil místostarosta Tomáš Sábl (Volba pro Semily).

Náklady na rekonstrukci stadionu projektanti odhadli na 86 milionů korun. Město už má stavební povolení. "V soutěži se podařilo cenu snížit na 60 milionů korun," řekla Mlejnková. Projekt počítá s rekonstrukcí atletického oválu včetně kruhových výsečí a s částečným zredukováním fotbalového hřiště. K zemi půjde tribuna podél oválu s výjimkou zastřešené tribuny na východní straně stadionu, která dostane novou střechu. "V areálu přibude hasičská tréninková věž pro hasičský sport," dodala.

Důležitou investicí je podle Mlejnkové také výstavba autobusového nádraží, jehož náklady projektanti odhadli na více než 47 milionů korun. Projekt navazuje na nedávno dokončenou rekonstrukci železniční stanice, u níž by měla v příštím roce vzniknout stanoviště pro autobusy. Dodavatele město hledá. "Podařilo se nám na výstavbu autobusového nádraží získat 27 milionů korun z evropských dotací. V dubnu by měla započít stavba, vznikne tak dopravní terminál, který umožní přímý přestup z vlaků do autobusů a naopak," dodala starostka.

Pro letošní rok počítali v Semilech s příjmy téměř 249 milionů korun, výdaje měly být zhruba o 20 milionů korun vyšší. Podle předběžných odhadů ale letos příjmy díky přijatým dotacím a vyšším daňovým příjmům překročí 310 milionů korun, výdaje by měly přesáhnout 332 milionů korun. Na investice bylo určeno zhruba 40 milionů korun, většina peněz šla do komunikací a infrastruktury.

čtk