Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Semilech připravují výstavbu výjezdových základen záchranné služby i hasičů. Náklady se odhadují na 60 až 70 milionů

11. 12. 2023 | 5:00

Semilech připravují výstavbu nových základen pro zdravotnickou záchrannou službu a profesionální hasiče. Vzniknout by měly v Družstevní ulici v těsném sousedství připravovaného průtahu na pozemku původně určeném pro nové autobusové nádraží.

zzsLKakce1
Společně v akci, ilustrační foto

To ale v příštím roce přesune radnice do prostoru nedávno zrekonstruovaného vlakového nádraží, kde tak vznikne dopravní terminál, pozemek tak bude volný k jinému využití, řekla ČTK starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Záchranná služba sídlí v současné době v semilské nemocnici, kvůli připravované přestavbě areálu na Centrum rehabilitační péče je ale nutné základnu záchranky přesunout do nových prostor a to nejpozději do roku 2026. Jako nejvhodnější pozemek vytipovalo podle Mlejnkové město ve spolupráci s Libereckým krajem pozemek mezi areálem bývalé Tofy a katastrálním úřadem. "Pozemky jsou vesměs v majetku města, případně Libereckého kraje, který je vykupoval kvůli propojení okružních křižovatek Brodská a Bořkovská," doplnila starostka.

Pozemek je podle Mlejnkové dost velký i pro umístění nové základny hasičského záchranného sboru, který sídlí v nevyhovujících prostorách na nábřeží Svatopluka Čecha u Jizery. "Prostory poskytují hasičům pouze 40 procent požadované kapacity a navíc se nachází na okraji aktivní povodňové zóny záplavového území. Další rozšíření v současné lokalitě je tedy nereálné," uvedla starostka. Na rozdíl od záchranné služby není ale podle ní přesun hasičů tak akutní. "Jedná se o vizi v horizontu deseti let," dodala.

Nový pozemek zajistí základnám záchranářů a hasičů přímý výjezd do Družstevní ulice a na budoucí průtah městem ve směru na Lomnici nad Popelkou a Železný Brod. Nový průtah má propojit již dříve vybudované okružní křižovatky Bořkovskou a Brodskou, jeho výstavbu plánuje Liberecký kraj na rok 2025. Náklady zatím podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) odhaduje na 60 až 70 milionů korun. Výstavba základny záchranné služby přijde podle odhadu kraje na dalších 20 až 50 milionů korun.

čtk