Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Semilech začne na jaře obnova atletického stadionu. Město si na ni musí půjčit, NSA nepřidá nic

29. 01. 2024 | 17:37

V Semilech začne na jaře dlouho připravovaná rekonstrukce atletického stadionu. Na projekt za 60 milionů korun si město bude muset část peněz půjčit, dotaci z Národní sportovní agentury (NSA) nezískalo. ČTK to dnes řekla starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

atletikaSkok
ilustrační foto

O dotaci z NSA žádalo město už podruhé, ale neúspěšně. O pomoc s financováním náročného projektu proto radnice požádala Liberecký kraj. Podobných projektů je víc, kraj proto chystá na investice do sportovišť nový dotační program.

Do atletického stadionu se podle Mlejnkové neinvestovalo 60 let, obnovu nutně potřebuje, protože areál neslouží jen místním sportovním oddílům, ale využívají ho k přípravě také třeba budoucí hasiči z místní střední školy. Jeho stav je ale nevyhovující. Projektanti původně odhadovali, že rekonstrukce sportoviště přijde na 86 milionů korun, v soutěži se ji však podařilo snížit o 30 procent. "Je to tak výrazná ušetřená částka, že jsme se rozhodli, že do toho půjdeme i s financováním bez dotací," doplnila starostka.

Semily budou mít šanci získat na rekonstrukci stadionu dotaci z nového dotačního programu Libereckého kraje, který plánuje dát do rozvoje sportovní infrastruktury v městech a obcích 45 milionů korun z vyšších daňových příjmů z loňského roku. "Krajské zastupitelstvo o něm bude jednat v únoru tak, abychom stihli ještě v tomto pololetí finanční prostředky rozdělit," řekl na dotaz ČTK náměstek hejtmana pro školství Jiří Čeřovský (ODS). Žadatelé budou moci získat od pěti do 12 milionů korun, maximálně 20 procent potřebných peněz.

I dvanáctimilionová dotace by byla podle Mlejnkové pro Semily velkou pomocí. Projekt počítá s rekonstrukcí atletického oválu včetně kruhových výsečí a s částečným zredukováním fotbalového hřiště. K zemi půjde podle zadání tribuna podél oválu s výjimkou zastřešené tribuny na východní straně stadionu, která dostane novou střechu. Opravit chce město kanalizační stoku, staré oplocení by mělo nahradit nové. V areálu přibude hasičská tréninková věž pro hasičský sport, projekt počítá s novými zpevněnými plochami, dobudováním schodišť, opěrných zdí a tribunových stupňů v areálu.

Rekonstrukce atletického stadionu patří za poslední léta k největším investičním akcím v Semilech, dražší byla jen stavba mateřské školy Pod Vartou, která přišla na více než 100 milionů korun. Letošní rok bude podle Mlejnkové pro Semily náročný, na jaře by měly začít také práce na novém dopravním terminálu a rekonstrukce hlavního mostu přes Jizeru. Tu sice platí Liberecký kraj, Semily ale zaplatí chodníky, osvětlení a schodiště tak, aby mohli chodci po mostě přecházet co nejbezpečněji.

čtk