Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Semilech zdraží příští rok odpad o pětinu, lidé nezaplatí 500, ale 600 Kč. Naposledy se poplatek zvyšoval v roce 2005

12. 11. 2019 | 7:23

O pětinu víc zaplatí v příštím roce obyvatelé Semil za likvidaci svého odpadu. Zastupitelé schválili zvýšení poplatku z 500 na 600 korun za rok. Naposledy se poplatek za odpad zvyšoval v roce 2005, náklady na jeho svoz a likvidaci se přitom stále zvyšují, řekla po jednání zastupitelstva ČTK starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily), která návrh do zastupitelstva předkládala.

odpadyTaškySemily
Semily jako jedno z prvních měst v kraji zavedly barevné tašky na separovaný odpad. Foto je z roku 2013, novinku představuje paní starostka. Město vede dodnes. Foto: archiv

"Nechceme, aby veškerou tíži nákladů na likvidaci odpadu neslo město," zdůvodnila zvýšení poplatku starostka. Zároveň ale ujistila, že město bude dál podporovat třídění odpadu. Radnice bude pokračovat například v rozdávání kompostérů a do budoucna počítá i s nádobami na třídění papíru či plastů pro jednotlivé rodinné domy jako se to osvědčilo jinde.

V loňském roce zaplatily Semily za svoz a likvidaci odpadu včetně provozu kompostárny přes 8,5 milionu korun, což je v přepočtu více než tisíc korun na každého z obyvatel města. Na poplatcích město loni vybralo 4,1 milionu korun, další milion dostalo za tříděný odpad. Zbylé náklady ale musela radnice zaplatit z vlastního rozpočtu.

Podle Mlejnkové je také třeba počítat s růstem nákladů na skládkování. Aktuálně platí město za tunu 500 korun, v roce 2021 ale poplatek vzroste na 800 korun za tunu a postupně by měl stoupnout až na 1850 korun za tunu. "Jen nárůst o 300 korun za tunu v roce 2021 bude pro Semily znamenat nárůst výdajů za odpad o 300.000 až 350.000 korun," dodala Mlejnková. Při maximální ceně to bude pro město znamenat navíc 1,3 milionu korun.

Semily s 8400 obyvateli patří v rámci Libereckého kraje k městům s nejlépe propracovaným systémem třídění odpadu. Lidé mohou třídit nejen do kontejnerů, ale také do pytlů. Už od roku 2008 se v Semilech třídí také biologicky rozložitelný odpad. Jako jedno z mála v Libereckém kraji má město kontejnery na biooodpad i na sídlištích. Před sedmi lety postavily Semily vlastní kompostárnu, na její provoz dávají ročně půl milionu.

čtk