Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Turnově postavili denní stacionář pro děti s těžkým kombinovaným postižením a pro autisty. Slavnostně se otevře 28. října

25. 10. 2019 | 11:55

Turnov dokončuje výstavbu denního stacionáře pro děti s těžkým kombinovaným postižením a pro autisty. Je v objektu speciální MŠ a ZŠ Sluníčko. Přístavba stála 13,8 milionu korun, většinu nákladů uhradí evropská dotace. Stacionář město slavnostně otevře v pondělí 28. října, informoval dnes ČTK starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

děti bublina kid-1241817 960 720
Ilustrační foto

"Stacionář byla věc, o které jsme snili, a ještě více rodiče postižených dětí, které v této školce a škole máme. V podstatě znamená to, že jsme schopni pro ně udělat jakousi družinu poté, co skončí ve škole," řekl starosta.

Děti si dosud museli rodiče vyzvedávat hned po skončení výuky. "Stacionář umožní, aby tam mohly být i mimo dobu školní výuky až do odpoledních hodin a rodina mohla fungovat normálnějším životem než ráno přivést dítě na osmou a v poledne ho vyzvednout," uvedla již dříve místostarostka Turnova Petra Houšková (Nezávislý blok).

Denní stacionář bude určený pro postižené děti a mládež do 26 let. Je umístěn do nové nástavby, vzniklo tam plnohodnotné zázemí až pro deset lidí s handicapem. Dělníci také rozšířili speciální školku, prostory už nedostačovaly. Lidé se zdravotním postižením se budou moci navíc po budově snadněji pohybovat. Bezbariérovost v objektu dosud zajišťovala jen jedna schodišťová plošina v pavilonu školy, která už byla na pokraji své životnosti. Součásti stavby bylo vybudování výtahu a spojovacích krčků do obou navazujících pavilonů mateřské a základní školy.

Zlepšení doznal i původní objekt. Do budovy už nebude zatékat a i ve staré části poteče teplá voda. Práce se prováděly s výjimkou letních prázdnin za provozu školy a školky. "Došlo k výbornému pochopení jak ze strany provozovatele školy a školky, tak i stavební firmy. Vycházeli si tam skvěle vstříc, kéž by bylo více takových staveb," dodal starosta.

čtk