Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Turnově začnou od listopadu třídit papír, plasty a bioodpad přímo u domů

10. 07. 2021 | 15:55

V Turnově na Semilsku začnou od listopadu třídit papír, plasty a bioodpad přímo u domů. Obyvatelé mohou už teď žádat radnici o nádoby na tříděný odpad, dostanou je zdarma. ČTK to řekl starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Na projekt získalo město bezmála šestimilionovou dotaci, zhruba 1,25 milionu přidá ze svého. Podle analýzy by se díky novému systému mohlo v Turnově vytřídit až o třetinu víc odpadu.

"O popelnice na tříděný odpad mohou požádat obyvatelé v rodinných domech a v malých bytových domech zhruba do čtyř bytů. Na sídlištích to bude řešeno centrálně, kdy se budeme snažit rozšířit ta dnešní místa, která tam mají na komunální odpad, o kontejnery na tříděný odpad, tam, kde to půjde," doplnil Hocke. K dispozici má město 5000 nádob na tříděný odpad k rodinným domům. Zapojení do nového systému je pro obyvatele čtvrtého největšího města v Libereckém kraji dobrovolné.

Cílem projektu je podle starosty snížit množství směsného odpadu, který teď tvoří zhruba 60 procent komunálního odpadu ve městě, asi 40 procent se daří vytřídit. "Když budeme mít méně směsného odpadu, budeme za něj méně platit ve spalovnách a na skládkách, a měli bychom udržet poplatek za odpad na 660 korunách za poplatníka, což je náš dlouhodobý cíl," dodal Hocke. Podle analýzy, kterou si patnáctitisícové město nechalo zpracovat, by po zavedení nového systému měla roční produkce směsného odpadu klesnout za každého obyvatele o 70 kilogramů na 160 kilo.

Podobný systém zavedli loni v Doksech na Českolipsku a městu se osvědčil. I když v době koronavirové pandemie množství odpadu z domácností v oblíbeném rekreačním středisku vzrostlo zhruba o osm procent, toho směsného, za jehož likvidaci musí město draze platit, zbylo díky lepšímu třídění o pětinu méně než v roce 2019. "Musím přiznat, že tak výrazné třídění jsme v prvním roce nečekali, v podstatě jsme se dostali z nějakých 34 procent na 52 procent, považujeme to za skvělý výsledek," řekla ČTK starostka Eva Burešová (Starostové pro Liberecký kraj).

Třídění přímo u domů připravují také například v Jilemnici na Semilsku, o jeho zavedení uvažují i v Jablonci nad Nisou.

čtk