Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve Studenci přistavují pavilon k základní škole za 45 milionů. Obě budovy propojí most

01. 09. 2020 | 8:37

Základní škola ve Studenci na Semilsku se rozšíří o nový pavilon. Postavený by měl být do konce června příštího roku, práce začaly letos na jaře. Výstavba si vyžádá 45 milionů korun. ČTK o tom dnes informoval starosta dvoutisícové obce Jiří Ulvr.

dětiRadostNew
ilustrační foto

"Nenavyšujeme kapacitu dětí, ale je to tak, abychom měli dostatek odborných a kmenových učeben," řekl Ulvr. Škola může pojmout až 390 dětí, aktuálně jich je podle starosty zhruba 370. V přístavbě bude šest nových učeben, šatny, zázemí pro pedagogy a další prostory pro školní družinu. "Dosud omezujeme přijímání dětí do družiny jen pro první tři třídy. Ostatní nemůžeme přijmout, protože nemáme prostory," uvedl Ulvr. Nový pavilon bude s budovou školy spojený mostem.

Pro obec jde o jednu z největších investičních akcí za poslední roky. Podle starosty původně počítali s tím, že ji celou zaplatí ze svého rozpočtu. "Nakonec jsme dostali i dotaci. V únoru se objevila rychlá výzva, kdy žádost musela být podaná během 35 dnů. Tím, že jsme měli vše připravené, jsme z ministerstva financí získali 20 milionů korun, což znamená maximální dotaci," uvedl Ulvr.

Podle něj je pro rozpočet obce, která každoročně hospodaří se zhruba 40 miliony korun, velký přínos. Obzvláště nyní, kdy se Studenec stejně jako ostatní obce potýkají s propadem příjmů v důsledku jarních mimořádných opatření proti šíření koronaviru, která utlumila ekonomiku. "Jsme na nějakých 22 procentech propadu příjmů. Dotace nám pomohla, i když jsme si na tuto investiční akci tvořili rezervu," dodal starosta.

čtk