Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve třídě jménem Kopretiny rozkvétají během logopedické průpravy komunikační schopnosti dětí

18. 04. 2022 | 8:32

Turnovská mateřská škola Zelenka nabízí unikátní třídu s názvem Kopretiny. To je místo, kde rozkvétají komunikační schopnosti dětí. Mateřská škola Zelenka totiž nabízí každodenní logopedickou přípravu dětí v malém kolektivu a také individuálně.

kopretina
Foto z www.turnov.cz

Třídu zaměřenou na rozvoj komunikačních a vyjadřovacích schopností v MŠ Zelenka navštěvuje maximálně 14 dětí. Díky tomu je zajištěna velmi individuální a intenzivní logopedická péče. Zároveň ve třídě probíhají všechny činnosti jako v běžných třídách. Děti tak získávají poznatky a dovednosti důležité pro úspěšný vstup do ZŠ, včetně komunikačních dovedností.

Mateřská škole úzce spolupracuje SPC v Liberci, které práci učitelek pravidelně kontroluje. Speciálně pedagogické centrum pro děti s vadami řeči v Liberci také zařazení do třídy může doporučit, pokud si nejste jistí, jak si vaše dítě skutečně stojí. Péče je zaměřena především na děti těsně předškolního věku, ale je možné zařadit i děti mladší.

Díky tomu, že třída zaručuje menší kapacitu, pro každé dítě je během dne zařazena individuální logopedická příprava. Učitelka se tak může plně věnovat jednomu z dětí. Zařazovány jsou také kolektivní logopedické chvilky v průběhu denních aktivit. Mezi činnosti patří dechová cvičení, cvičení pro pohyblivost mluvidel, rozvíjení jemné a hrubé motoriky, která je s rozvojem řeči úzce spojena. Každé z dětí pro logopedické činnosti získá vybavení v podobě malého kufříku označeného vlastní značkou, což působí velmi motivačně. Ostatně lákavých pomůcek pro rozvoj řeči ve třídě najdete opravdu hodně.

Speciální pedagožka ve výuce využívá moderní metodiku, např. Metodu dobrého startu, Metodu dílčího oslabení výkonu, nápravu grafomotorických obtíží metodikou Dr. Heyrovské, cvičení na balančních míčích, prvky jógy a mnoho dalšího.

Rodiče dětí pak mají možnost využívat pravidelného logopedického poradenství tak, aby svým dětem mohli pomoci v dobrém školním startu. Nadstandardní péče ve třídě je poskytována zcela zdarma, provoz podporuje Liberecký kraj.

www.turnov.cz/Marcela Jandová