Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Velikonoce na Dlaskově statku si nenechalo ujít 2120 návštěvníků. Aby ne, dva roky se tady nesmělo dít nic

17. 04. 2022 | 12:23

Dlaskův statek na velikonoční Bílou sobotu odstartoval návštěvnickou sezónu 2022. "Zdálo se to jako nemožné, ale konečně jsme mohli oslavit Velikonoce tak, jak je to na Dlaskově statku zvykem – bohatým kulturním programem," libuje si facebookový profil Muzea Českého ráje v Turnově, které Dlaskův statek spravuje a provozuje.

Dlask1
Foto + fotogalerie dole: FB Muzeum Českého ráje v Turnově

Součástí programu byly i řemeslné dílny, jarmark a široká nabídka jídla a pití. "Velké díky za nádhernou atmosféru patří všem účinkujícím, řemeslníkům a návštěvníkům, bez kterých by to nedávalo smysl. Zachovejte nám přízeň a brzy na shledanou na některé z dalších akcí. Návštěvnost sobotní velikonoční akce je 2120 osob," uvedlo Mureum na facebooku.

Dlaskův statek je typickou ukázkou tradiční lidové architektury turnovského typu z 18. století. Původními majiteli statku byla rodina sedláků Dlasků, z nichž nejznámějším byl Josef Dlask, narozený v roce 1782. Lidový písmák, dolánecký rychtář a novátorský hospodář byl významnou postavou regionální historie. Roubený Dlaskův statek s typickou pojizerskou skládanou lomenicí a pavlačí je od roku 2010 Národní kulturní památkou České republiky. Při vchodu do usedlosti se nachází socha Panny Marie z roku 1784 a patrový roubený špýchar, který sem byl v šedesátých letech 20. století přenesen z Malého Rohozce.

Od r. 1967 je celý areál součástí národopisného oddělení Muzea Českého ráje v Turnově, které objekt v r. 1969 zpřístupnilo veřejnosti. V současné době se zde nachází stálá expozice lidového interiéru a podomácké výroby v oblasti Pojizeří, doplněná o krátkodobé tématické výstavy. Dvůr obehnaný unikátní trámcovou hradbou ožívá několikrát do roka, zvláště o Velikonocích, posvícení nebo masopustu, tradičními lidovými slavnostmi.

Zdroj: FB  MČR Turnov + www.muzeum-turnov.cz/dlaskuv-statek