Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vojtíškův statek ve Stružinci na Semilsku chtějí proměnit v komunitní centrum

25. 08. 2023 | 5:00

Obec Stružinec na Semilsku koupila od soukromého majitele statek, proměnit ho plánuje na komunitní centrum. Hospodářství pojmenovali po posledním majiteli Vojtíškův statek, patří k němu i deset hektarů lesů, luk a polí. Obec za hospodářství zaplatila čtyři miliony korun, dalších 400.000 korun bude stát vyklizení a nutné opravy, řekl ČTK starosta Jaromír Hrubý (Stružinecko všem).

statekStruzinec3
Vojtíškův statek ve Stružinci, foto: Artur Irma

"Je to sice velká položka (cena statku), ale díky rozumnému šetření to není položka, která by měla obec položit," doplnil starosta. V obci s nákupem hospodářství počítali, o jeho odkoupení usilovali dva roky, protože chtěli vytvořit místo pro akce obce a spolků, takové místo v obci se 700 obyvateli zatím chybělo. Manželé Lázokovi, od kterých obec statek koupila, ho ale původně obci prodat nechtěli. Podle starosty měli zájem firmy a developeři, i jednotlivci. Zájemci ale chtěli vždy jen část a Lázokovi nechtěli pozemky dělit, nakonec tak podle něj obci vyhověli.

Statek z roku 1598 nesl původně evidenční číslo tři - byl třetím gruntem ve Stružinci. Přestože je přes čtyři století starý, nemá grunt památkovou ochranu a obec o ni ani neusiluje. Obytné stavení nikdo nepřestavoval minimálně od roku 1850 a starosta by ho rád zachoval, je si ale vědom, že při renovaci bude možná potřeba část zbourat. Součástí hlavního stavení je chlév, který by měl podle Hrubého zůstat v původním stavu. Obec už zadala architektům zpracování návrhu úprav, starosta čeká, že realizace veškerých plánů bude trvat zhruba čtyři roky.

Vojtíškův statek ve Stružinci, foto: Artur IrmaHlavní budova by po kompletní renovaci měla sloužit místním spolkům, které se teď musí scházet na obecním úřadě. Ke statku patří i dvě stodoly, větší postavili mezi lety 1842 a 1878, menší kolem roku 1900. Obě jsou v lepším stavu než obytný dům, i je ale čekají opravy. "Malou stodolu chceme nechat pro obecní účely. Nechali jsme vyčistit střechu a začali jsme ji opravovat. Velkou stodolu bychom chtěli přestavět," dodal starosta. Sloužit by pak podle něj měla pro pořádání obecních akcí.

Náklady na obnovu areálu budou podle Hrubého vyšší než cena, kterou obec za hospodářství zaplatila. Využít chtějí dotace, které je možné získat například právě na vybudování komunitního centra. Na statku teď obec dělá terénní úpravy, vybudovat bylo třeba i příjezdovou cestu, ke statku totiž bylo obtížné se dostat. Původní přístup je z druhé strany, kde chce obec vysázet ovocnou alej. Zapojit se může každý v akci Zasaď si svůj strom, kterou naplánovali na 28. září.

Vojtíškův statek ve Stružinci, foto: Artur IrmaPole a louky má v pronájmu zemědělská společnost ZEOS Lomnice, lesy obhospodařuje sama obec. Do budoucna chtějí ve Stružinci část získaných pozemků proměnit ve stavební parcely. "Chceme udělat změnu územního plánu, abychom sem dotáhli nové mladé lidi, protože bohužel pozemky a místa, kde by se dalo stavět, tady doposud nebyly," dodal Hrubý.

čtk