Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vstupné na koupaliště Maškova zahrada zdraží o pětinu, stoupne ze 100 na 120 korun  

02. 05. 2019 | 16:20

Základní vstupné na nejmodernější venkovní koupaliště v Libereckém kraji, které je v Maškově zahradě v Turnově, letos zdraží o pětinu. Základní vstupné stoupne ze 100 na 120 korun, zlevněné pro děti či seniory bude za 80 korun. Novinkou v městském areálu budou předem připravená místa pro umístění slunečníků. Lépe chránění před sluncem budou i zaměstnanci, loni někteří ve vedru omdlévali. Novinářům to dnes řekl jednatel společnosti Městská sportovní Turnov Vladimír Křapka, jež areál provozuje.

Venkovní bazén s atrakcemi otevřela radnice patnáctitisícového města v červnu 2016. Koupaliště se skluzavkami, tobogánem a drahami pro plavce může Turnovu závidět i krajské město, jemuž podobný areál chybí. Nejvíce lidí zatím přišlo v minulé sezoně, zhruba 70.000. Zájem o koupaliště je výrazně vyšší, než se v projektu předpokládalo. V nejvytíženějších dnech se počítalo s návštěvností kolem 900 lidí, rekordy jsou ale kolem 3000 lidí za den. "V roce 2018 bylo nepřetržitě 20 dnů po sobě s víc než 1000 lidmi," uvedl jednatel.

Důvodem pro zdražení vstupného je podle něj růst nákladů. "Ceny energií vzrostly zhruba o třetinu a mzdy asi o deset procent," řekl Křapka. Jednatel pravidelným návštěvníkům doporučuje nákup čipové karty. S ní za den strávený na koupališti zaplatí maximálně 98 korun, počítat se jim bude hodinová sazba. "Kdo si ji pořídí, aby se mu vyplatila, tak musí za celou sezonu přijít aspoň pětkrát," uvedl Křapka. Výhodou pro držitele čipových karet je podle něj navíc to, že nemusí stát ve frontě na vstupenky, ale mohou projít turnikety rovnou.

Koupaliště v Maškově zahradě v Turnově. Archivní foto: Artur Irma

Mírně zlepšit by se měl i komfort pro návštěvníky. "V celé travnaté ploše připravíme 300 míst označených bílými střapci, kde bude kotvení slunečníků," uvedl jednatel. Slunečníky budou podle něj půjčovat přímo v areálu. Výrazně se zlepší podmínky pro obsluhu ve stánku s občerstvením, loni ve vedru někteří brigádníci omdlévali. Uvnitř bylo až 50 stupňů Celsia. "Kromě zastínění vylepšíme i chlazení nápojů," dodal jednatel. Vylepšený je i pokladní systém, což by mělo mít vliv na rychlejší odbavení zákazníků. O provoz koupaliště v sezoně se stará asi 100 stálých pracovníků a brigádníků, denně jich je v areálu kolem 50. Maškova zahrada se letos pro koupání otevře na přelomu května a června, podle počasí.

čtk