Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výrobce matrací Hilding Anders vyhořelou továrnu v Roztokách neobnoví, bude se stěhovat do Jilemnice

14. 06. 2021 | 12:55

Výrobce matrací Hilding Anders ČR se bude stěhovat do Jilemnice na Semilsku, vyhořelou továrnu v nedalekých Roztokách obnovovat nebude. Nový závod chce otevřít na konci letošního roku a počet zaměstnanců takřka zdvojnásobit zhruba na 200. Půjde o investici přesahující dalece deset milionů eur (přes 250 mil. Kč). ČTK to dnes řekl ředitel Hilding Anders ČR Petr Vašíček.

matrace
Ilustrační foto

"Kupujeme areál, který opouští jedna německá firma, a my si ho předěláme podle toho, jak potřebujeme. A plán je, abychom v prosinci 2021 byli schopni plně vyrábět," uvedl Vašíček. O jaký konkrétní areál jde, zatím nechce říci, neboť smlouva ještě není oficiálně uzavřená. "Měla by být podepsána do konce měsíce. Všechno je ale vyjasněné, jen právníci si mezi sebou dolaďuji znění smlouvy," řekl ředitel společnosti.

Podle něj se už firma na přestavbu areálu chystá. "Máme objednané technologie s dodáním listopad 2021, máme objednané stavební firmy," uvedl. Stěhování umožní objem výroby výrazně zvýšit. "Měli bychom vyrábět i pro naši německou sestru. Díky tomu, že tam budou moderní technologie, které jsou efektivnější, než co jsme měli původně, tak by se měla výroba minimálně zdvojnásobit, ale počítá se s větším číslem," řekl Vašíček. Zvýšit bude potřeba i počet zaměstnanců, kterých je nyní skoro 110. "Počítáme, že bychom se měli dostat v první vlně k 200 lidem," dodal.

Hilding Anders má skoro třetinový podíl na českém a slovenském trhu s matracemi, ročně jich vyrobí čtvrt milionu. Továrnu v Roztokách u Jilemnice mu loni na konci října zničil požár, škoda přesáhla 100 milionů korun. Vyhořelá budova se musí kvůli narušené statice zbourat, podle Vašíčka by demolice měla být hotová do konce června. Z několika variant firma pro nový závod vybrala Jilemnici i díky tomu, že od původního je vzdálená jen zhruba deset kilometrů. "To znamená, že know how našich pracovníků zůstává," uvedl Vašíček. Podle něj si ponechají zatím ve vlastnictví i původní areál v Roztokách. "Máme tam pořád sklady materiálů, takže pro začátek je budeme určitě využívat a pak uvidíme," dodal. V Roztokách působil výrobce matrací 20 let. Původně pod názvem Tropico, ve spojení se švédským výrobcem postelí a matrací Hilding Anders funguje od roku 2007.

I přes zničení továrny firma dál v Česku matrace vyrábí. Dočasně má zaměstnance na třech místech po republice, u Hodonína na jižní Moravě a v Nové Pace a Hořicích v Královéhradeckém kraji. "Už se to stabilizovalo. Dokázali jsme dodat veškeré objednávky, které byly z loňského roku, a teď dobíháme zpožděné dodávky z letošního roku, ale z řádu, kdy to byly desetitisíce matrací, tak teď se pohybujeme v řádu stovek," uvedl Vašíček. Podle něj se to daří díky nasazení pracovníků. "Logistika výroby je strašně komplikovaná a děkuju našim zaměstnancům, zátěž na všechny je ohromná," dodal. Už dříve uvedl, že I přes požár jsou loňské tržby firmy asi o sedm procent vyšší než o rok dříve, tedy kolem 375 milionů korun.

čtk